Как да управлявате парите си, ако сте прахосник


Как да управлявате парите си, ако сте прахосник

За какво харчите парите си?

Това е първият въпрос, който трябва да си зададете, защото това, за което харчите пари е показателно за това как можете да управлявате финансите си ефективно. Някои хора, харчат разточително, обичат да купуват дрехи, бижута или да плащат за скъпи хобита. Трябва да разберете за какво харчите и да създадете план как да държите финансите си балансирани.

Стъпка 1: Разберете дали сте пристрастени към харченето


Пристрастените към пазаруване и харчене са хора, които обичат тръпката от закупуване на неща и пазаруват често. Ако смятате, че имате постоянната нужда да купуватe неща, то може би имате проблем с харченето и това е нещо, което трябва да се контролира.

Стъпка 2: Проследяване на дневните разходи


Важно е да следите ежедневните си разходи. Например, вземете една тетрадка и напишете своя дневен разходи за всичко, което сте купили. Трябва да запишете всичко, от разходите си за транспорт, храната, кафетата и т.н. Вашите дневни разходи ще ви покажат тенденцията за начина ви на пазаруване и на тази база лесно ще разберете за какво трябва да се ограничавате. Ако всеки ден излизате на обяд в близкото заведение и плащате по 4-5 лв за храна, то можете да започнете да си носите храна от вкъщи. Намалете броя на кафета, които пиете навън.

Стъпка 3: Каква е вашата финансова роля във връзката ви


Ако сте обвързани, това дали сте спестовник или прахосник, може да повлияе на отношението ви. Ако обичате да харчите, вероятно искате да излизате често, да купувате нови неща и може да направите това, без да се консултирате с партньора си. Опитайте се да живеете в рамките на възможностите си, за да не разваляте отношенията си с партньора.

Стъпка 4: Плащайте кеш предимно


Проучвания показват, че е по-лесно да се харчат пари по кредитната карта, защото не виждаме парите да се харчат . По-добре теглете пари и купувайте неща в брой, вместо да изпразвате кредитната карта. Когато се давате пари на ръка е по-лесно да се убедите ,че имате нужда от ограничаване на разходите. Чрез използването на пари в брой по-често, вие се държите отговорен за разходите си. По-трудно е да изпуснете ситуацията извън контрол, когато имате пари физически в портмонето си.

Стъпка 5: Не се изкушавайте да купувате неща за приятели твърде често


Всички знаем как историята продължава. Вие сте в бара и е ваш ред да купите напитки за всички ваши приятели. Ако сте човек, който обича да харчи, това е целувката на смъртта, защото това само ви насърчава да харчат повече пари. Макар да имате добри намерения, за хора,с които прекарват много време заедно, това може да ви накара да харчите още повече, за да запазите социалните си връзки. Вместо това, ако често черпите приятели си , правете го по-рядко, от време на време, и го записвайте като разход за забавление. Можете също да прекарвате време с приятелите си, без да харчите пари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts