Плюсовете и минусите при теглене на кредит

Плюсы и минусы кредита: общие наблюденияНикой няма да отрече, че заемите всеки ден стават все по-популярни. Преди 30 години трудно можеше да си представим, че ще закупуваме толкова много стоки и оборудване или пък, че ще заминем на почивка също със средства от изтегления кредит, или пък издръжката за обучение на децата ни ще разчита на този начин на финансиране. С други думи казано никой не си е представял, че животът ни ще бъде толкова зависим от кредитите, които след като получим се налага с години да изплащаме. Българите, както и гражданите на всички страни приемат кредитите като даденост без която вече не можем и която се оказва решаваща в много от случаите, когато изникне проблем, свързан с липса на пари за осъществяване на една или друга идея.
във финансовия водовъртеж в който ни се налага да живеем и същевременно да се справяме много често не забелязваме плюсовете и минусите на този вид финансиране- кредитирането. За това тук ще се опитам да ви запозная с двете страни на монетата, както се казва- плюсовете и минусите, които възникват, когато вземете и осъществите решението си да ползвате кредит.

Кои са плюсовете?

Първият и основен е, че с тегленето на кредит, вие решавате основен финансов проблем, който е стоял пред вас. Обикновено за всеки, теглещ заем, това е крайно решение, след като е опитал всички останали варианти да се справи с проблема за намирането на по- сериозна сума пари и то накуп. 
Вторият плюс при използването на кредит е, че по този начин не се нарушава значително семейния бюджет при предприемането на стъпка за закупуване на дадена вещ, т.е. семейството няма да се лиши от значителна сума изведнъж, а ще изплаща същата на малки вноски в продължение на определен период.
Третото предимство, колкото и странно да ви звучи е, че хората които ползват кредити развиват чувство за самодисциплина, съобразявайки се със сроковете на вноските.
Освен това наличието на кредит стимулира кредитополучателя да печели повече.

Минусите:

Първо- банката не е благотворително дружество. За да вземете заем съответно трябва да заплатите и лихвите по него, както и таксите по усвояването му.
Второ- когато вноските по кредита не се погасяват в срок, текат наказателни лихви.
На трето място е вероятността от възникването на непредвидени обстоятелства, които могат да доведат до затруднения по изплащане на кредита. Такива са оставането без работа, разболяване и т.н. За това много често банките предлагат или задължават кредитополучателите да сключат застраховка за частично обезпечение на кредита.

Заключение:

Знаейки плюсовете и минусите при усвояването на кредит, сега  вие можете предварително да направите своите изводи за това дали е наистина нужно да решите финансовия си проблем чрез кредитиране или да търсите друг начин, както и да прецените приоритетността на начинанието, което сте замислили в тази връзка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts