Кое и как точи бюджета ни неусетно?

Резултат с изображение за пазаруване онлайнКое и как точи бюджета ни неусетно?

Много често не се замисляме за "малки" разходи, изтичащи от семейния или личен бюджет, които всъщност са доста по- големи, когато ги разглеждаме разнопосочно във времето.
       

За какво иде реч?

За българина е характерно, когато го попитат как е, да отговаря или с факти за финансовото си състояние, което обикновено е задължително лошо, или с факти за времето.
Докато времето няма как да го променим, защото е даденост на риродата, то финансовото ни състояние зависи изцяло от нас и там можем да направим нещо по въпроса.
В стремежа си да направим така, че да не сме прецакани и да осъществим някаква сделка на най- изгодна цена, ние не забелязваме как се оплитаме в мрежите на харченето.
Има разходи в домашния или личен бюджет, които на пръв поглед изглеждат незначителни, но когато се натрупат с времето, сумата им се оказва, че е набъбнала неимоверно много и тези разходи в крайна сметка се оказват съвсем не така безобидни, колкото са изглеждали.

1. Абонаментните обслужвания

Даден търговец предлага ежемесечно абонаментно обслужване срещу определена услуга. В много от случаите, ако направите разбор на периодите през, които се нуждаете от тази услуга, ще установите, че ако се възползвате от нормалната такса е по- добре, отколкото да заплащате ежемесечно сума, която за един месец е малка, но за една година става доста солидна.
Така, че ако решите да предприемете такава стъпка, добре калкулирайте реалната необходимост от тази услуга- дали тя наистина е най- добрата на пазара и дали ви се налага ежемесечно да я използвате.

2. Подобен е случая с пакетите за телевизия и Интернет. 

Разбира се в днешно време съществуването ни без тези две неща е немислимо и в никакъв случай няма да ви предлагаме да се откажете от тези удобства. Просто направете разбор на пакета телевизионни програми, който ползвате- дали гледате всичките тези програми, дали в този пакет има скъпо платени такива, които не ви интересуват. Ако установите това, обърнете се към доставчика ви и направете всичко възможно да го предоговорирате.
Интернет връзката- за какво я ползвате? Всички знаем, че таксата зависи от количеството трафик, което ползвате. Ако Интернет Ви е необходим само за да ровите във Фейсбук и да четете новини, то трафика не е нужно да е толкова висок. Така, че тук също има опция за намаляване на месечната интернет такса.
А защо не и да смените доставчиците изцяло, ако други предлагат по- добри условия от към такси.

3. Удобството да се пазарува онлайн. 

Да наистина е удобно, но на каква цена понякога.
В много случаи, в стремежа си да достигнем границата за безплатна доставка на поръчаната стока, ние добавяме в кошницата нещо, което или не ние необходимо въобще, или пък е на много по- висока цена от цената на доставката. Така, че винаги внимавайте какво правите в тази насока.
Друг капан, който сам си приготвяме с онлайн пазаруването е, когато поръчваме много неща от различни сайтове. Тогава се налага да заплащаме доставъчна цена за всеки пакет. Съвет- търсете онлайн магазини, които могат да ви предложат няколкото неща, които сте решили да закупите наведнъж.
`
Също не се хвърляйте на първото предложение, което ви излезе в търсачката. Потърсете най- изгодната цена както на продукта, така и на цената на доставката.

Не пренебрегвайте и кодовете за отстъпки, които се предлагат.

4. Карта за посещение на фитнес, народни или други танци, козметик, маникюристка и т.н.


Трезво преценете необходимостта от закупуването на тази карта, каквато и да е тя. Сложете на везните реалната необходимост от посещението на всичките тези салони и това да изберете сами времето и мястото, което да посетите срещу съответното заплащане. Например за фитнеса, картата ще ви е необходима, ако наистина сте фитнес маниак. В противе случай алтернативите за малко спорт са доста много  и можете да си ги подсигурите сами. Същото се отнася и за останалите сигурни алтернативи за харчене на пари. В много от кварталите може да си намерите фризьор, който по нищо не отстъпва на "Капанов", ако е необходимо само да обере връхчетата на косата ви. Това, че можете да се похвалите с факта, че сте клиент на най- скъпия фризьор или маникюристка няма да ви направи по- богати в никакъв случай, а напротив.

Какво да направим, ако не можем да се откажем от навиците си въпреки всичко?
Ами тогава се обърнете за бърз кредит от Фератум. Там поне няма лихва за кандидатстващите за първи път. Това не малко нали?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts