Кое да изберем – бърз кредит или заем от приятели и роднини

Мъдростта на народа казва, че не е добре да се смесват приятелството с работата. Същото би казало и съвременното човечество за искането на заеми от приятели и роднини. Разбира се, в повечето случаи те няма да ви откажат, но не това е най-важното. В края на краищата това е услуга, която нараства правопропорционално със сумата, която сте решили да поискате.

Какви са предимствата и какви са недостатъците?

Може би най-голямото предимство от това да вземеш заем от роднина е, че няма да ти иска лихва. Както всички ние обаче знаем, такова нещо като безплатен обяд не съществува. И ако парите не се връщат с лихва (както е например в банките и небанковите кредитни институции), то най-вероятно ще се получи така, че ще бъдете длъжници на своя близък.

Разбира се, няма нищо нередно в това да искаш и да правиш услуги, стига да не си поставен в обстоятелството да си задължен да правиш това. А точно това ще се случи, ако вземете пари на заем от близък.

Хората понякога буквално започват да ви третират като тяхна собственост и считат, че разполагат с времето ви, и то само защото един път са ви помогнали. Дори и близките ви да не са такива, то най-вероятно вие сами ще се почувствате така.

От друга страна небанковите финансови институции няма да имат към вас други претенции, освен задължението ви да си издължите лихвата. Това и само това.

Със сигурност няма да ви се обадят и да ви искат услуга за щяло и нещяло само защото един път сте изтеглили пари от тях. Това разбира се беше в кръга на шегата. Но когато става въпрос за пари е добре нещата да бъдат лишени от чувства, както е в този случай.

При роднините е друго, при приятелите – също. Взимайки пари от приятели, най-малкото ще изпитате емоции за това, което са направили за вас – може да е неудобство, може да е чувство за задлъжнялост или пък дори усещане, че не се справяте добре с живота, макар че това не е така.

А бързината?

Бързината е относителна. Ако вашият приятел живее на етажа до вас може и да е по-бърз от небанковата финансова институция, но това не винаги е така.

Много често бързите кредити се отпускат в рамките на десетина минути, така че скоростта тук е изключително конкурентна и в повечето случаи става по-бързо, отколкото да искате пари от приятели и близки.

Така че следващият път, в който се налага да поискате пари на заем се запитайте дали няма и по-добри алтернативи и ще разберете, че наистина пазарът има какво да ви предложи.

Източник: кредитонлайн.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts