5 въпроса, които трябва да си зададете, преди да дадете пари назаем

„Здрасти, може ли да ми услужиш с 50 лв?“

Много често при семейни взаимоотношения или приятелства възникват финансови въпроси. Обикновено колкото по-малка е сумата, толкова по-лесно се дава назаем. 5 лева назаем за паркинг са много по-лесни за отделяне, отколкото да услужите на приятел с 400 лв за наема.

Даването на пари назаем на семейството или приятелите винаги носи определени финансови и междуличностни рискове. В най-добрия случай, ще получите парите по заема бързо и нищо няма да се промени във вашите отношения. В най-лошия случай, ще загубите пари, както и отношенията си с човека, който ги дължи.


Когато ваш близък ви помоли за пари, вашето инстинктивно желание да му помогнете може да се прояви, преди да сте оценили възможния риск. Ако попаднете в такава ситуация, задайте си следните 5 въпроса:
Мога ли да си го позволя точно сега?

Как този кредит се вписва във вашия бюджет? Трябва да поставите заема на първо място, за да не разрешите техния проблем като създадете ваш.

Дори да е сравнително малка сума и да смятате, че можете да си го позволите, обърнете внимание на числата. Помолете за малко време, за да прецените финансовото си състояние преди да се съгласите и чак тогава решете откъде ще дойдат тези пари. Ще ги изтеглите от спестовна сметка? Уверете се, че наистина можете да помогнете преди да се ангажирате със заем.
Какво ще стане, ако никога не получа парите си обратно?

Ние винаги се надяваме и очакваме, че нещата ще се разрешат както трябва. Вашият приятел ще ви върне парите, когато е обещал, и всичко ще бъде наред. Всеки личен заем, обаче, носи риск да бъде изплатен със закъснение, че няма да бъде платен изцяло, или че изобщо няма да бъде върнат. Помислете за най-лошия възможен изход и се запитайте как ще изглежда той.

Ще бъдете ли добре финансово, ако никога не получите парите си обратно? Как ще се справите с тази загуба?

Друг въпрос, може би по-важен е, какво ще причини това на връзката ви? Опитайте се да бъдете честни със себе си, доколкото е възможно. Как ще бъдат засегнати личните ви отношения, ако този заем не бъде върнат? Опитайте се да обмислите нещата и по-надалеч – има ли други взаимоотношения, които биха могли да пострадат или да се променят значително?

Може би сте в състояние да се справите с финансовите загуби на един невъзстановен личен кредит, но какво ще кажете за емоционалните загуби?
Има ли значение как са похарчени парите?

Докато дадете парите назаем, те все още са ваши. Когато дадете заема, ще загубите контрол над тези пари. Интересувате ли се как ще бъдат похарчени парите? Също така, има ли значение защо е било необходимо да се искат пари назаем? Това са важни въпроси, които трябва да обмислите, защото парите са деликатна и емоционална тема, особено когато се борите да управлявате парите си. Безпокоите ли се какво ще се случи с парите, които са били ваши? Ще се опитате ли да повлияете на това как ще бъдат похарчени парите?

Ако смятате да дадете пари назаем на приятел или член на семейството, трябва да бъдете спокойни как ще бъдат похарчени парите. Ако това не може да се случи, обмислете да откажете да предоставите заема (за доброто на всички).
При какви условия трябва да предоставя заема?

Когато финансовите институции отпускат заеми, те определят условия по кредита – кога са дължими плащанията, какъв е размера на вноските, какви лихви и такси ще се плащат и т.н. Тези анализи не са произволни – те са на базата на анализ.

Ако сте решили да дадете пари назаем на роднина или близък приятел, трябва да сте сигурни, че сте установили ясни взаимно договорени условия по договорката. Ако дадете пари назаем и не изясните кога ще си ги получите обратно, може да си създадете сериозни главоболия. Преди да се съгласите с нещо, решете кои условия са най-важни за нуждите и на двете страни. Кога искате да получите парите си обратно? Кога е разумно да очаквате да ви възстановят дадената сума? Какво ще се случи, ако не могат да ви платят на уговорената дата? Взимането на тези решения ще направи процесът по-безболезнен.
Какво ще се случи, ако не дам парите назаем?

Накрая, важно е да се попитате какво ще се случи, ако откажете да предоставите кредита. В крайна сметка този човек е приятел или член на семейството – вие се интересувате от него и неговото благополучие, така че е важно да обмислите кредита в перспектива. Ще бъде ли поставен този човек в опасна ситуация, ако не му предоставите кредита или всичко ще бъде наред?

Заемите рядко са на живот и смърт, но все пак могат да бъдат значими. Дали „кредитополучателят“ ще има други възможности? Нуждае ли се той от парите или просто ги иска?

Вземете тези отговори и ги съберете заедно, за да си изградите една обща картинка на това, което означава този заем, какво ще постигне, и какви ще бъдат евентуалните последици от него. След това решението е ваше. Няма как да знаете точно какво ще се случи, след като сте взели решение, но колкото по-добре го обмислите, по-подготвени ще бъдете, независимо от резултата.

А ако не искате да поставяте финансовото си състояние и взаимоотношенията си с вашите близки на риск, препоръчайте им да вземат заем от Бърза Каса!

Не забравяйте, че всеки първи кредит е с 0% лихва със срок до 30 дни.

1 коментар:

  1. НАЛИЧНИ КРЕДИТИ

    Имате ли нужда от личен, бизнес паричен заем, необезпечен заем, вземете необезпечен оборотен капитал? Имаме програми за кредити, пригодени за всеки профил, кандидатствайте заем при нас днес, за да задоволите вашите бизнес нужди.

    операция;

    Бърз и прост заем
    Бърз процес на кандидатстване
    Одобрения в рамките на 24-72 часа
    По желание такса за такса
    Финансиране за по-малко от 5 дни


    НАЛИЧНИ УСЛУГИ НА ЗАЕМ ВКЛЮЧИТЕ:
    ================================
    * Лични заеми.
    * Бизнес кредити.
    * Инвестиционни заеми.
    * Кредити за разширяване на бизнеса.
    * Кредити с твърди пари
    * Кредити за строителство.
    * Заем за разплащане с кредитна карта
    * Заем за консолидация на дълга

    Ние предлагаме финансови консултации на клиенти, компании, които търсят финансиране на дълга / кредита и търсят оборотен капитал, за да започнат нов бизнес или да разширят съществуващ бизнес.

    Заинтересовани страни, любезно се свържете с нас за допълнителна информация чрез

    Mail; Howardfinancialaid@yahoo.com
    Whatsapp: +1 (573) 279-4038
    Адрес на компанията: West Ave, Hawthorne, CA.

    ОтговорИзтриване

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts