Как да възстановите контрола върху това колко пари харчите ненужно

Пролет е и няма какво да облечете! Видяли сте нови обувки и ... просто не можете да устоите. Вие сте млад и заслужавате да изглеждате хубаво, успокоявате се, но след като се приберете вкъщи и се опитате да поставите обувките си в шкафа (неуспешно) и в гардероба с дрехите са пъхнати нови панталони, тениска и чудесно пролетно яке,  разбрали сте. Няма място. Вие сте претоварени от чувството на виновна съвест и остатък на горчивия вкус в устата ви. Защото авоарите в сметката ви значително са намалели, а ви предстоят неотложни плащания или пък захранването на сметката ви със заплатата е някъде в далечното бъдеще.

Когато се окажете в ситуация, в която харчите далеч извън възможностите си и просто не знаете как да излезете от финансовите затруднения, е време да спрете и да направите кратък анализ. Къде се намирате (колко голям е дългът ви) и как да се справите с него (връщането на дълга, но също и намаляването на прекомерните разходи)?

Най-добрият начин да въведете ред в това как да харчите парите си е самодисциплината в навиците на разходите. Ако прецените, че тази мярка е необходима - блокирайте  картата си и така ще ограничите възможността да си позволявате да носите (това, което нямате) в бъдеще.

Вашето решение да не потъвате в дългове ще бъде началото за връщане на положителното салдо по вашата банкова сметка. Но това не е всичко, което трябва да направите. Ще бъде (вероятно) необходимо да преминете към промяна в начина ви на живот, която е следствие от нереалистичната оценка или може би нещо по-сериозно- липсата на увереност, която е в основата на вашето недоволство.

Всеки път, когато искате да закупите нещо, помислете колко то ще ви помогне да постигнете това, което наистина ви липсва - самочувствие. А именно, най-честата причина за прекомерните разходи често е усещането за ниско самочувствие (сравнявайки се с приятел, който "има всичко") или непълнота в някаква област от живота ви ("и така нямам удовлетворение в живота").

Затова е необходимо да разберети какво е за вас източник на незабавно удовлетворение от нуждите, което в крайна сметка ви тласка по-дълбоко в бездната на недоволството на далечни разстояния. След като анализирате вашите навици, трябва да ги замените с новия начин за вземане на решение за покупка, като разгледате връзката между ползите и цената, които това удоволствие има.

Когато става въпрос за прекомерни разходи чрез банковата карта, нещата са прости: най-добрият начин да се отървете от проблема с презареждането на картата е просто да спрете да я използвате. Направете следното:

Започнете самоанализа, като почистите гардероба си: има ли някакви неща, които не сте или почти облечали? Отделете нещата, които вече не искате да носите и ги дайте на благотворителна асоциация. По този начин ще осъзнаете истинската си ситуация:не става дума за това, че няма какво да обличате! Вземете решение, че този сезон няма да купувате нови неща! Прекомерното харчене е лош навик и ще се нуждаете от много самоконтрол, за да се отървете от този навик. Дайте си време и стъпка по стъпка постигайте тази си цел.

Следващото нещо, което трябва да направите е да започнете веднага с осъществяването на програмата за спестявания. Колко дължите, колко пари правите и колко време ви трябва да изплатите задълженията? Има ли начин да спечелите повече пари чрез някакъв допълнителен начин? Не забравяйте, че най-големият проблем с дълга всъщност е лихвата за просрочване, която скоро ще ви струва повече, отколкото можете да броите. Коя цел искате да постигнете след това - спестяване на нещо по-ценно и с което ще почувствате, че сте успели да преодолеете лошия си навик. Запитайте се - "какво искам да постигна?".

Следните съвети също ще ви помогнат за да поставите „прекомерното харчене“ под контрол:

Въведете самодисциплина в живота си. Идентифицирайте какво ви кара да харчите и след това самодисциплинирано избягвайте такива ситуации или настроения. Ограничете ходенето на места, които ви вдъхновяват да купувате (търговски центрове, супермаркети, център на града с блестящи дисплеи ...)

Контролирайте парите. Не позволявайте на парите да ви контролират, въвеждайки ви в моментен екстаз, последван от гризяща ви съвест. Определете седмичния лимит и плана за разходите, който първо покрива сумите за "живота". Също така обърнете внимание на начините, по които можете да постигнете някаква икономия (по-малко разходи за неща, от които се нуждаете). Следете бюджета си. Във всеки случай е необходимо да се избягват непланирани покупки, които не са предвидени във вашия бюджет. В случай на висок дълг, който вече е възникнал е строго забранено да се харчат парите, които нямате.

Купувайте само по предварително изготвен списък или решение. Всичко, което трябва да поставите в списъка преди да закупите, трябва да е предвидено в изготвения бюджет и отново преценете дали наистина имате нужда от тази покупка (или какво всъщност ще купите). Добър съвет за вземе на правилно решение е то "да отлежи да  няколко дни", а ако след това просто вярваш, че "нещото" е толкова необходимо - купи го.

Доверявайте вашите планове и стъпки във връзка с това, че сте отговорни при изразходването на пари на някой, на когото имате доверие и уважение. Невероятно е колко много се придържаме към решенията си, ако се ангажираме с някого (освен със себе си).






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts