Пет съвета за успешни лични финанси

Всички наши финансови решения и дейности оказват влияние върху нашето финансово здраве в настоящето и в бъдещето. Ние често се ръководим от някои от обичайните правила като - не купувайте имот или автомобил, чиято стойност надвишава определен праг семейни доходи. Също така като правило можем и трябва да спестим 10 процента от месечния доход, друго своевременно и доказано правило. Бъдещето е несигурно, а личната финансова ликвидност в някои моменти е една от най-желаните характеристики на индивида. Независимо, че повечето индивиди смятат, че личните им финанси са стъпили на здрава основа, нека да разгледаме отново пет основни финансови финансови постулати-  тези на най-трайното - дългосрочно благоденствие.


1 - Нетна стойност на активите и бюджетно планиране

Парите си отиват и идват. За повечето хора (не) разбирането на личните финанси се свежда до точно това. Много важна отправна точка за всеки индивид е да знае нейната нетна стойност на активите си - разликата между стойността на общите активи и общите пасиви. За да изчислим нашата собствена стойност на нетните активи, трябва да сме наясно, че при самото изчисление това е пазарната стойност на имота, а не цената, която сме платили за него. 

Може ли дадено лице да има отрицателна стойност на нетните активи?

Естествено. Нека си припомним проблемите на швейцарския франк и балона с недвижими имоти в България през предходните години. Цената на недвижимите имоти спадна драстично, а задълженията на швейцарския франк се увеличиха значително, така че заемът беше по-висок от стойността на самия имот, което в превод означава само едно - повече дължим от  това, което притежаваме. Планирането на личните доходи и разходи е от решаващо значение за всички, които искат да разполагат в рамките на своите възможности. Всяко разходване извън рамката на тези граници предполага допълнителни заеми и потенциална отрицателна нетна стойност.

2 - Управление на начина на живот

„Инфлацията в начина на живот“ е израз, който се появи в Америка и корелира с комбинацията от по-високите разходи с по-високи лични доходи. Вярно е, че мнозина просто ще бръкнат по-дълбоко в джобовете си, ако им позволят личните доходи. Но от друга страна, горчивата истина е, че много хора преувеличават. Успешното предприемачество или кариерата на най-високо ниво в корпоративния сектор могат да ни доведат до пътя на изключително успешните лични финанси, но прекомерните разходи в дългосрочен план ни обедняват. Луксозните автомобили, многобройните ваканционни жилища или скъпите пътувания са само няколко примера за това как прекомерните разходи често свършват с отрицателна нетна стойност на активите.

3 - Разграничаване на нуждите и желанията

В някои случаи е много сложно да се разграничат нуждите от  желанията. Нуждите са съществените неща, без които не можем, докато желанията в повечето случаи са обекти на нашата похот. Нужда имаме от хранене, жилищни въпроси, транспорт, здравни осигуровки. Луксът за повечето хора, които дълбоко знаят, че не могат да си го позволят, не е необходим, а само желание. Независимо от факта, че общоприетата фраза „веднъж се живее“, човек трябва във всеки случай да мисли за бъдещето на себе си и собствените си деца.

4 - Спестяването на пари означава да инвестирате, колкото по-бързо, толкова по-добре

Много пъти сме чували, че времето е пари, а ние все още не го разбираме. Класическите банкови спестявания под формата на срочни депозити са страхотно нещо, ако това е фонд за „черни дни“. Независимо от факта, че лихвените проценти в България и света са толкова ниски към момента, част от парите винаги са необходими под формата на бърз банков депозит или дял в най-малко рисковия вид инвестиционен фонд - инвестиционен фонд в брой. Всички останали средства трябва да се инвестират в дългосрочен план. 

5 - Изграждане и поддържане на „фонда за черни дни“

Парите, предназначени за извънредни разходи, не трябва да се инвестират в дългосрочен план . Класически необезпечен банков депозит или паричен фонд, където парите могат да дойдат по всяко време, е идеалният избор. Препоръчва се сумата да бъде коригирана към нуждите на живота в продължение на шест до дванадесет месеца в случай на загуба на работни места, непланирани разходи за живот и други непредвидими ситуации. „Черният фонд“ не трябва да бъде твърде голям, за да не инвестира пари, които са безполезни в сметката, не е от полза за вас и представлява огромна алтернативна цена.

За някои хора личните финанси и контрола върху тях е трудна задача, защото те нямат познания или предпочитат импулсивни покупки. Но след като започне да следва някои правила, всичко върви по своя път.

В речника на финансовото обучение на Запад често ще откриете следното: „Заможните ще бъдат по-богати, защото живеят под възможностите си, докато по-малко богатите, за съжаление, ще бъдат още по-бедни, защото живеят над възможностите си“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts