Заемите за бизнес и за жилище поевтиняха още


Средната лихва по жилищните кредити в левове вече е 6.24%






Явлението "падащи лихви" в банковата ни система продължава, показва статистиката на БНБ за декември. Това се отнася и за заемите, и за влоговете.


Средната лихва по жилищните кредити в левове вече е 6.24%, а ГПР (индексът, който показва годишния процент на разходите, т.е. всички разноски, които заемополучателят плаща освен главницата) е слязъл под 7% и е 6.77 на сто. За ипотеките в евро средната лихва в края на годината е била 6.69 на сто.

През декември са поевтинели и едрите (над 1 млн. евро) фирмени кредити. Средният лихвен процент при договорените в евро големи заеми е паднал само за месец с над 2 пункта до 5.62%. По-малките кредити обаче леко са поскъпнали и лихвите по тях през декември са били средно 6.47% за левовите и 6.36% за тези в евро.

При потребителските заеми прави впечатление, че в евро са много по-изгодни. Годишният процент на разходите по заеми за покупка на стоки или услуги е бил средно 13.3% за суми, договорени в левове, и само 8.94% - за кредит в евро.

Лихвите, които банките предлагат на спестовните фирми и граждани, са много неизгодни в сравнение с година по-рано, става ясно още от декемврийската статистика на БНБ. Спрямо ноември обаче има разнопосочни движения. Например средната лихва за фирмени депозити в левове се е стопила буквално наполовина до 1.3%, докато при срочните депозити в евро има леко покачване до 1.37 на сто.

При спестяванията на домакинствата е обратното - за левове банките са предлагали средно 2.63% лихва след леко повишение спрямо ноември, а за срочни спестявания в евро лихвата е паднала значително - до 2.16 на сто.

Според анализатори лихвите по заеми за домакинствата и за бизнеса ще продължат да спадат и през идните месеци, но поради порасналата предпазливост на банките кредитирането ще е слабо.
Източник:в. СЕГА
Снимки:sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts