Клиенти със заеми в швейцарски франкове поискаха подкрепа от държавата

Кредитополучателите призоваха за намеса на политиците за решаването на проблема с т.нар. франкова задлъжнялост

Намеса на държавата за разрешаването на т.нар. франкова задлъжнялост поискаха кредитополучатели, изтеглили заеми в швейцарски франкове. На проведена във вторник пресконференция представители на банковите клиенти с подобни заеми обясниха проблемите около отпускането, усвояването и погасяването на този тип продукти, които бяха предлагани в периода преди кризата от няколко финансови институции – Пощенска банка, Банка "Пиреос", както и HVB Bank Biochim и Хеброс банк, които впоследствие се обединиха в Уникредит Булбанк. В средата на януари Швейцарската централна банка изненадващо премахна фиксирания максимален курс, който през последните три години задържаше курса на ниво от 1.20 франка за евро. Поскъпването на швейцарската валута увеличи значително месечните вноски на потребителите, като същевременно към днешна дата остатъчните главници по задълженията им също са чувствително по-големи от реално усвоените преди няколко години суми.

Основните искания

Едно от основните искания на кредитополучателите, голяма част от които са обединени в групата "Ипотечни кредити в швейцарски франкове" в социалната мрежа Facebook, са за това заемите им да бъдат признати за дължими във валутата и в размера, в който реално са им били изплатени от кредитиралите ги банки – евро или левове. Като аргумент за това те изтъкват, че реално не са получавали франкове от банките, и настояват "фиктивните задължения в швейцарски франкове да бъдат обявени за невъзникнали/несъществуващи".

Другите искания включват "връщане на всички валутни разлики и надвнесени лихви като недължимо платени", прозрачно определяне на лихвите по заемите на база проверяем пазарен индекс – EURIBOR, премахване на начисляваната от банките такса за управление на кредитите, както и премахване на неравноправните клаузи от договорите им, съгласно изискванията на европейското законодателство за недопускане на значителен дисбаланс между правата и задълженията на потребителите и на доставчиците.

Исканията им са представени както пред обслужващите ги банки, така и на вниманието на институциите, сред които премиерът, президентът, председателят на Народното събрание, обудсманът, БНБ, министърът на финансите и други.

"Нашите искания към политиците са да се приложи законът и да се изиска от банките тези рискови кредити с високи лихви да се превърнат в нормални банкови продукти по нормите на ЕС, за да ни се даде възможност да изплащаме реалните си задължения", изтъкват кредитополучателите. Те призоваха още за "незабавни действия и намеса на компетентните органи в рамките на две седмици, считано от днес (вторник, 3 февруари – бел. ред.)", и поискаха среща с премиера Бойко Борисов за разрешаването на проблема.

Проблем и в други страни

В редица страни в Централна и Източна Европа, сред които Унгария, Хърватия, Полша, Румъния и други, властите вече се намесиха в подкрепа на кредитополучателите или се подготвят подобни мерки. Заради ограниченото предлагане на заеми във франкове в България обаче броят на хората, засегнати от поскъпването на швейцарската валута, е значително по-малък.

Източник: www.capital.bg

1 коментар:

  1. Как получих спешен заем от 100 000 в рамките на 24 часа, за да започна собствен бизнес от най-добрите заемни онлайн услуги, свържете се с имейла на компанията за обработка на вашия заем, ако се интересувате: имейл >>>> bestloanonlineservice@hotmail.com <<<< или се свържете с WhatsApp @ + 1 443 281 3404

    ОтговорИзтриване

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts