Как да постъпим при финансови затруднения?

Защо е необходима тази рубрика?

Защото настоящата икономическа нестабилност, мащабните проекти (покупка на нов автомобил, ремонт), завишените разходи(в периода на Коледните празници, новата учебна година) могат бързо да се отразят на финансовото ви положение. Те водят до изтичане на финансови средства, дори до свръх задлъжнялост, нещо, на което трябва да се обърне особено внимание, от ваша страна, както и от страна на банката в качеството и на ваш съветник.

Какво да предприемете в случай на непредвидени разходи
С цел да попълните бюджета си и да избегнете овърдрафт, в такива случаи, използвайте спестовни сметки. Или договорете по-малки вноски по овърдрафта. В случай, че това не е достатъчно за покриване на вашите разходи, поискайте временно увеличаване на размера на овърдрафта.

Тегленето на револвиращ кредит, чийто размер ще определите с вашия търговски агент, също би могло да ви помогне в подобна ситуация. По този начин ще разполагате със средства, които по всяко време ще можете да прехвърляте към вашата разплащателна сметка. Във всички случаи, бъдете внимателни с броя на изтеглените револвиращи кредити. Рядко прибягвайте до подобен тип кредити, предпочитайте кратките срокове за погасяване, малкия размер на сумата и изплащайте дължимото веднага след получаване на парични приходи.

Как да постъпите в случай на мащабни проекти или високи разходи
Редица разходи изискват инвестирането на голяма сума парични средства. Искате да реализирате подобен вид проект, но не разполагате с необходимите средства. Потребителският кредит е подходящото решение за вас. В този случай отново се изисква предпазливост. Обсъдете със своя банков консултант как кредитът да съответства най-добре на вашия проект и вашето финансово положение. Запомнете, че дори и кредитът да ви дава възможност да разполагате с пари в брой, той е само временно решение.

Какво да предприемете в случай на свръх задлъжнялост
Свръх задлъжнялостта може да се дължи както на житейски премеждия (безработица, развод, болест и др.) така и на свръх потребление (прекомерни разходи, натрупани кредити и др.), и рискът да се стигне до нея в днешно време е много голям. Усетите ли, че ви грозят финансови затруднения, вземете незабавно следните предпазни мерки :

■ Анализирайте разходите си и изчислете своя бюджет

■ Плащайте сметките си на месечни вноски (наем, ток, вода и др.)

■ Срещнете се с банковия си консултант и намерете оптималното решение, включително възможност за пропускане на месечна вноска или удължаване на периода за плащане, за да избегнете по този начин чакащи задължения. Сключването на застраховки по кредитите е допълнителна защита срещу финансовите затруднения.

Източник: www.natisfinansite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts