Как можете да намалите значително вашите дългове

Когато сте упорити и имате желание да спазвате наложените от самите  вас правила, то със сигурност ще намалите дълговете си.

1. Не използвайте кредитна карта за покупки, а само пари в брой или дебитна карта.

2. Придържайте се към хранене в къщи или с домашно приготвена храна. По този начин ще икономисате значителна сума от разходите си.

3. Намалете или напълно спрете задоволяването на дългогодишните ви навици- например пиенето на кафе, пушене на цигари. Ако наистина сте зависими от тези навици, то поне преминете на по- евтини варианти- приготвено от вкъщи кафе или свиване на цигари. Обединете разходите за телефон, кабелна и интернет в пакет от един доставчик. При такъв вариант доставчиците предлагат отстъпки и намаления. Ревизирайте всички разходи и ще видите, че има още неща без които можете. Например поръчване на готова храна, шопингите по магазините и т.н.

4. Телефонните разговори са следващото голямо перо от разходите ви. Преразгледайте месечния си абонамент и потърсете оптимален вариант. Опитайте се да не носите навсякъде телефона в себе си. Премахнете безполезните разговори, а деловите намалете, като пропуснете обяснения от сорта как се чувствате, в колко часа сте си легнали и т.н. Не е задължително също да притежавате най- новия модел телефон или смартфон. Не забравяйте, че основното им предназначение е да комуникирате през тях.


5. Избирайте застраховката си и не се хвърляйте на първата оферта, която ви предложат. Разпитвайте за отстъпки и бъдете настоятелни. В този вид услуги има много и различни гъвкави варианти, които ще намалят значително разхода ви за застраховките.

6. Не забравяйте, че автомобила не е създаден от господ, а много по- късно и основоното средство за придвижване на кратки разстояния са краката ви. Не ползвайте автомобила си за кратки разстояния- да отидете до кварталната бакалия или аптека. Придвижването пеша ще ви спести значителни разходи за гориво, а освен това е и здравословно.

7. Поддържайте автомобила си в изправно състояние. Не отлагайте ремонтите по него, колкото и незначителни да са, защото те водят по- сериозни проблеми.
Преразгледайте автомобилния си парк. Ако имате повече от една кола, дали ви е необходима. Ако пък имате висок клас кола, подръжката й дали не гълта повече средства. Колите, както и телефоните си имат основно предназначение. При автомобилите това е дави превозват на отдалечени разстояния и да пренесете например по- голямо количествобагаж. Дали колата е лъскава или не е от второстепенно значение и ако на определен етап е невъзможно да я подържате, по- добре се разделете с нея и си купете нещо, което ще спести разходите ви.

8. Наблегнете на покупките по време на извънсезонните намаления. Отстъпките са много голями. Например, ако сте решили да си закупите отоплителна камина, то през летните месеци ще я намерите на много по- добра цена от колкото през есента и зимата. Същото важи и за останалите видове техника, облекло, обувки и т.н.

9. Спестявайте
Създайте си навика да заделяте определена сума всеки месец. Може да започнете дори и с известната система на метални левчета в буркан. Ще се учудите колко много пари ще намерите в него да речем, ако се придържате към това правило една година.

10. Бъдете упорити. Направете равносметка на всичките си разходи. Подредете ги по приоритет и намалете или изключете напълно някои от тях.

Експериментирайте и ако сте последователни в действията резултатите няма да закъснеят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts