КАК НАЙ-БЕЗБОЛЕЗНЕНО ДА НАМАЛИМ РАЗХОДИТЕ СИ ЗА ДЕЦАТА

  • ДИСКУСИИ НА ТЕМА ПАРИ 

Въвличай децата в разговори, свързани с разходи, бюджети, спестяване и важността на всичко това. Да възпиташ у децата си правилно отношение към тези теми е от съществено значение. Започни първо от себе си. Винаги има какво да научиш за парите и спестяването, за инвестирането, за разходите и съставянето на бюджет, за намаляването на задълженията. Въоръжен със знания, ще си добър учител на децата си. 


  • ЦЕЛЕВО СПЕСТЯВАНЕ 

Научи децата да си събират пари за конкретни цели. Искат новия плейстейшън? Няма проблем! Заедно проверете колко струва, с колко пари разполагат и колко трябва още да спестят.
Сметнете реално по колко лева могат да заделят месечно и след колко време ще могат да имат играта. Ако би ги развълнувало и мотивирало – може да направиш крива на спестяванията им на лаптопа ти и с времето да им показваш как тя расте и малките се доближават до целта си. Обясни им, че намаляването на разходите ще ги доближи по-бързо до успех в това начинание.

  • КАКВО ИСКАТ ДЕЦАТА 

Не е нужно винаги да купуваш всичко, което поискат. Много често те, видят ли привлекателна играчка, я пожелават на момента и нямат търпение да я получат, ама абсолютно веднага! А отстъпването в тези моменти може да се отрази много вредно на портфейла ти.

Научи децата си да си поемат дъх и да преценят нуждата и цената, преди парите да бъдат похарчени. Или им предложи да решат – тази играчка сега или нещо по-голямо по-нататък в бъдещето. Помагай им да правят правилен избор. Да, не е лесно, но това са безценни уроци за бъдещето им. И от полза за твоето спестяване в настоящето. 

  • БЮДЖЕТИРАНЕ ЗАЕДНО 

Въвлечи децата в това заедно да съставяте техен собствен бюджет. Идеята е да ги научиш как да разпределят парите, с които разполагат. Не е нужно да е нещо сложно, може да е: 2 лв. за спестяване на нова играчка, 6 лв. за по-дългосрочна цел (колело), 7 лв. за джобни (ако например седмично им се полагат 15 лв.). После ги научи как да се придържат към плана си.
Не бива да им изглежда сложно, за да не научат, че работата с бюджет е трудна и тежка (както много от нас, възрастните, смятаме). Ако успееш да им изградиш такива навици, това са уроци, които ще се изплатят отлично в бъдеще. 

  • БЕЙБИСИТИНГ ЗА БЕЙБИСИТИНГ 

С партньора ти искате да излезете, но няма на кого да оставите децата. Не е нужно да плащате за бавачка, още повече, че е доста трудно да се намери добра такава. Вместо това помолете приятелско семейство с деца да оставите вашите при тях, а след това вие върнете услугата. Освен че така спестяваш, си спокоен за това на кого си оставил децата. 

  • РАЗМЯНА НА ДРЕХИ 

Може да организираш с приятелски семейства с деца забавна обмяна. Уговорете се всяко семейство да донесе по 10-15 запазени дрешки в размер като за децата на другото семейство и „новият“ гардероб на децата няма да ти струва и левче. 

  • РАЗМЯНА НА ИГРАЧКИ 

Организирайте си размяна на добре запазени играчки с приятелски семейства. Често на децата им доскучават собствените играчки и биха се зарадвали на нещо различно. Това е и чудесен повод за повече общуване! 

  • ПОВЕЧЕ КРЕАТИВНОСТ 

Децата могат да се забавляват и по-евтино, стига да проявиш малко повече креативност. Така може да помогнеш и за развитието на детето, а и да облекчиш портфейла си. Вместо книжки за оцветяване, им дай празни листове хартия (или празните гърбове на ползвана от теб хартия).
Играйте на модно ревю с твои стари дрехи, събирайте камъчета, клончета и други неща от разходките навън, за да творите арт с тях. Може да опиташ и безплатните пътеводители на www.rpplane.com, които поставят тематични предизвикателства за цялото семейство, и може да играете дни наред, използвайки само подръчни у дома материали. 

  • ЛИМИТ НА ИГРАЧКИТЕ 

Ограничи бройката на играчките, които децата ти могат да имат вкъщи. 80 не е най-доброто число, нещо доста по-надолу е по-добре. Малките са склонни да се впечатляват от една нова играчка само първите няколко дни, след което й свикват и понякога дори я забравят. Тогава би могъл да скриеш няколко по-неинтересни в момента играчки и като ги забравят съвсем, да им ги върнеш – отношението към тях ще е като към нови.

Откъс от книгата 93 работещи начина за спестяване на Clear

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts