КАК НАЙ- БЕЗБОЛЕЗНЕНО ДА НАМАЛИМ РАЗХОДИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПАЗАРУВАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ


  • СПИСЪК ЗА ПОКУПКИТЕ 
Направи си списък за пазаруване и се придържай към него. Не се изкушавай да купуваш продукти, които не си планирал, освен ако те не са по-евтини заместители на същото качество. Може да се организираш поотрано, като първо планираш храненията за месец напред и от там извадиш списък на продуктите, които ще са ти необходими. После разпредели продуктите по списъци за всяко пазаруване. Според пространството, с което разполагаш за съхранение, може да закупиш и поголеми количества продукти, когато това е по-изгодно. Чрез списъците няма да купуваш излишни продукти или такива, от които нямаш нужда.


  • ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО 
Организирай се така, че да купуваш повечето продукти за седмицата на едно пазаруване. Така ще спестиш не само време, а и пари – при честите малки пазарувания рискуваш да направиш повече импулсивни покупки, както и ненужно да се презапасиш с храна.

  • СРАВНЯВАНЕ НА МАРКИТЕ 
Преглеждай цената и количеството. Макар да си свикнал с определена марка паста или захар, може да се окаже, че имаш по-добър избор откъм цена на почти същото качество. Не пропускай собствените марки на магазините - те обикновено са по-евтини, но не винаги е така. Например в БИЛЛА продуктите със собствената марка Clever са като правило по-евтини от конкуренцията, но тези под другата им марка, кръстена на самата верига, не са.

  • СРАВНЯВАНЕ НА МАГАЗИНИТЕ 
Виж цените на продуктите в няколко различни магазина в района, който ти е удобен за пазаруване. И избери този, който предлага тези продукти поизгодно. И все пак не изоставяй напълно останалите магазини – понякога имат промоции, при които цената там е още по-добра.

  • КОШНИЦА ВМЕСТО КОЛИЧКА 
Гарантираме по-добра преценка при подбора на наистина необходимите продукти, когато ти е по-трудно да ги носиш в кошница, вместо да ги буташ в количка или да ги дърпаш в кошница на колелца. Самата идея на големите колички в супермаркетите е да те окуражи да купуваш повече. Така че, особено ако не пазаруваш за цяла седмица – по-добре избери кошница (без колелца).

  • СЕЗОННИ ПРОДУКТИ 
Ягоди през март, череши през април, дини през май, грозде през юни? Поне двойно или дори тройно по-скъпи са плодовете и зеленчуците, щом не са в сезона си. Изчакай. Или ако се разтапяш само при вида на първите ягоди за годината, си купи малко, колкото за вкус. Макар че често и вкусът е два или три пъти по-зле.

  • ПАЗАРУВАНЕ НА ПЪЛЕН СТОМАХ 
Не е добра идея да купуваш храна гладен. Тогава си много по-склонен да вярваш, че, ама наистина, имаш нужда от всичко, което ти хрумне. И се озоваваш вкъщи с торби, пълни с доста неща, купени със замъглен разсъдък. Пазарувай на пълен стомах и ще се убедиш колко по-разумен си тогава.

  • ДА КАЗВАШ „НЕ!“ 
Да се научиш си казваш по-често „Не!“ е най-добрият начин да спестяваш. Особено когато предишната ти мисъл е „Искам веднага да си купя това! Искам! Искам!“ Дори да го прилагаш само когато се изкушаваш от шоколадовото барче на касата, докато чакаш на опашката, това може да ти спести не малко левчета от гледна точка на годишен бюджет.

  • КЛИЕНТСКИ КАРТИ 
Възползвай се от съответната програма за лоялност на всеки магазин, в който пазаруваш. Намаления, точки, промоции, подаръци, 3 на цената на 2 – всичко е добре дошло за бюджета ти.

Откъс от книгата 93 работещи начина за спестяване на Clear

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts