КАК НАЙ-БЕЗБОЛЕЗНЕНО ДА НАМАЛИМ РАЗХОДИТЕ СИ

Ако видиш банкнота от 10 лв. на тротоара, сме сигурни, че ще се наведеш да я вземеш. Е, с не по-големи усилия можеш да пестиш доста повече, ако направиш някои корекции в навиците и поведението си. Събрахме за теб много чудесни идеи. Докато четеш, като нищо ще си кажеш „Ами, да, как не се сетих!“ Някои от тях са толкова лесни за прилагане, че честно казано, нямаш извинения да не спестиш малко средства.



ДОМАКИНСТВО 


01. РАЦИОНАЛНО ОТОПЛЕНИЕ
Може да започнеш със смяна на дограмата, особено ако там положението е от миналия век. Също така би спестил доста, ако разбираш от термостати – алтернатива на парното е отоплението с електричество, което може да е по-изгодно. Струва си да инвестираш (дори и на кредит) в добрата изолация на жилището си. Ако не можеш да си го позволиш, поне облепи прозорците и вратите с изолационна лента. Няма смисъл да плащаш отопление за тоя, дето духа.

02. ЛАМПИТЕ! Дали е по-изгодно да гасиш често лампите или не, зависи от вида на крушките и цената на електричеството спрямо тяхната цена. По-старите модели крушки (с нажежена жичка) и халогенните е най-добре да бъдат изключвани винаги, щом не ти трябва осветлението им. При LED осветлението няма негативно влияние от честотата на гасенето и светването върху продължителността на живота им.

03. УМНО ПОЛЗВАНЕ НА СМАРТФОНА
  • Инсталирай си безплатни апликации. И сред тях не пропускай да използваш тези, които ти позволяват да звъниш и да пращаш съобщения, без да плащаш: Viber, Skype, WhatsАpp.
  • Добре е, ако можеш да си при един и същ оператор заедно с близки и приятели, за да можете да се възползвате от по-евтините разговори в група. 5
  • Ако договорът ти с оператора изтича, опитай да предоговориш поизгоден план. Или си прехвърли номера при конкурентен оператор - в този случай офертите хич не са лоши.
04. СПОДЕЛЕН WI-FI
Ако съседите ти са свестни, използвайте един общ рутер за интернет и си разделяйте сметката наполовина. Ако плащаш 30 лв. месечно, така вече ще пестиш 180 лв. годишно. Но преди да предложиш тази идея на съседа си, убеди се, че скоростта на услугата е достатъчно добра (може да я провериш на http://www.speedtest.net), за да стигне и за двамата.

05. СМАРТ СИСТЕМА ЗА ДОМА
Може да свържеш уредите вкъщи в едно общо устройство – това ти дава отличен контрол върху ефективния разход на енергия. Забравил си да изключиш лампите на излизане? Климатикът бичи напразно, докато няма никой вкъщи? Докато си навън, през телефона си можеш да провериш и изключиш забравените уреди. Или да включиш отоплението, малко преди да се прибереш през студен ден. Или да настроиш миялната да работи нощем на по-евтин ток.

06. БЕЗПЛАТЕН СОФТУЕР
За всяка платена програма на компютъра ти има подобна на нея безплатни такава, която вършат почти същата работа. Например две от безплатните алтернативи на Microsoft Office са Google Drive и Apple iCloud. Можеш да се възползваш и от трайъл версиите на платените програми, които са безплатни обикновено за 30 дни.

07. СБОГОМ, КАБЕЛНА!
Защо изобщо да плащаш за кабелна, по-добре си прекрати договора. Има много сайтове, предлагащи стрийминг на повечето тв-канали – и то безплатно!

08. ЕФЕКТИВНОСТ НА УРЕДИТЕ.
Провери енергийната ефективност на електрическите си уреди и замени тези, които харчат безбожно много. Тяхното харчене е изцяло за твоя сметка, затова е добре да разбереш кои са неефективни. Преди да купиш нов уред, огледай етикетите и брошурите му – информацията за това е там. Сравни я с тази на други конкурентни марки.

Дневният разход на енергия се изчислява така:


(ВОЛТАЖ × ЧАСОВЕ РАБОТА НА ДЕН)

÷ 

1000


КОНСУМАЦИЯ В КИЛОВАТ-ЧАСА (KWH) НА ДЕН

Годишен разход на енергия така:


КОНСУМАЦИЯ В КИЛОВАТ-ЧАСА НА ДЕН 

× 

БРОЯ НА ДНИТЕ ОТ ЦЯЛАТА ГОДИНА, В КОИТО СЕ ПОЛЗВА УРЕДЪТ 

=

ГОДИШЕН РАЗХОД НА ЕНЕРГИЯ

А годишната цена за работа на уреда – с тази формула:

ГОДИШЕН РАЗХОД НА ЕНЕРГИЯ 

× 

ЦЕНА НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ЗА KWH

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts