100% лихва за бърз заем от нелегални кредитори


100% лихва за бърз заем от нелегални кредитори

Консултанти влизат в офиса като братовчеди, за да са сигурни, че работим


Нелегални кредитори, представящи се като собственици на фирми за бързи заеми, прибират 100% лихва. Те с лекота отпускат бърз кредит от 1000 лв. и след 6 месеца искат да върнеш близо 2 бона.

Иначе промотират офертите си с „примамлива“ лихва от 15% месечно. Бонусът към тях е, че можете да върнете предсрочно заема, без никакви наказателни лихви и допълнителни такси.

Други лихвари пък дават определени суми, но само за 2 месеца, като условието е да се върне цялата сума плюс 50% отгоре. Тоест 1000 лева дълг автоматично стават 1500 и то само за 60 дни. Това показа проучване на „Монитор“ за офертите, на които се натъкват финансово закъсалите българи по спирките, улични стълбове и в интернет.

Масово хората в провинциалните градчета опират до такива „фирми“ за бързи пари. Никой обаче не им предоставя документ нито при даването на заема, нито при изплащането на сумата, заедно с всички дължими лихви. Реално така е трудно да се докаже, че сте се издължили на съответния човек или незаконна фирма и вече нямате никакви задължения.

Във форумите обаче, нашенци се оплакват и от легалните фирми за бързи кредити, които също разлепват свои листовки по стълбове и спирки. Ако изтеглите заем от подобна фирма, отново за 1000 лв., възможностите за разсрочено плащане, които ще ви предложат, са доста.

В случай, че изберете срок за погасяване от 4 месеца, ще дължите на небанковата институция само 67 лв. отгоре. Ако обаче не изплащате вноските си навреме, ще ви бъде начислена и неустойка, която се дължи и в случаи, когато заемополучателят не изпълнява задълженията си, като например да предостави обезпечение в 3-дневен срок от сключването на договора. Така в крайна сметка, ще трябва да се бръкнете за още близо пет стотака.

Повечето небанкови институции, които легално оперират на българския пазар и са регистрирани в БНБ, дават заеми само срещу лична карта, без да се представя служебна бележка за трудово възнаграждение. Единствения въпрос, който задават е - на какъв договор сте? Оказва се, че дори да сте на трудов договор, ако за първи път кандидатствате за заем от дадена компания, не биха могли да ви отпуснат голяма сума.

При граждански договор обаче нещата стоят по различен начин. От друга, легална фирма за бързи кредити ни обясниха, че за да ни отпуснат заем от 400 лв. е необходимо агент на небанковата институция да посети работното ни място. Кредитният консултант щял да се представи за наш приятел или близък - например братовчед, и така да разбере, дали наистина получаваме реални доходи, с които впоследствие да погасяваме месечните си вноски.

Тяхната оферта предвижда за четири месеца да върнем малко над 570 лв., като ще трябва правим вноски на всеки 2 седмици - по близо 72 лв. Ако обаче пресрочим датата за съответната вноска автоматично ще ни се начисляват 10 лв. отгоре.

Търсят си борча на часа, ако имаме неплтена сметка за ток

Доста са триковете, използвани и от законните фирми за бързи кредити, са констатирали от Комисията за защита на потребителите. Голяма част от тях представляват неравноправни клаузи в договорите.

Една от тях е изискването борчът да се плати предсрочно, ако имате неплатени сметки – за телефон, ток и други комунални услуги. По този начин те поставят отношенията с клиентите си в зависимост от трети лица, коментират от КЗП. Освен това нерядко при предсрочно изплащане се дължи лихва до края на договора. Отделно се начисляват и множество такси, които са незаконни, посочиха от комисията.

Гражданите сигнализират и за осъществяван върху тях и семействата им психически тормоз от служители на фирмите за бързи кредити, когато се забавят с вноските, допълниха от там. Често ужилените от подобни фирми твърдели, че при подписване на договора са въвеждани в заблуждение от техни служители относно основни параметри на отпускания им кредит.

Към момента КЗП е извършила проверки в 45 небанкови институции, като за всички установени неравноправни клаузи до дружествата са изпратени препоръки да ги премахнат. По-голямата част от търговците са се съобразили и са ги отстранили, срещу няколко обаче предстои завеждане на колективни искове.

От началото на годината до омбудсмана пък са подадени 8 жалби срещу фирми, отпускащи бързи кредити. 6 от тях са срещу една и съща компания, съобщиха за „Монитор“ от пресцентъра на институцията. За 2015 г. са постъпили общо 20 сигнала, като за една от фирмите са 7, срещу друга са 6.

Жените теглят повече бързи заеми

Повече от 50% от кандидатите за бързи кредити са жени, заяви Таня Обущарова, координатор „Коорпоративни връзки“ в една от компаниите за бързи кредити у нас. Според нея като цяло в България жените са тези, които управляват семейния бюджет и поради тази причина се обръщат за помощ от небанковите институции.

Тя обясни, че клиентите на подобни фирми са с доста по-ниски доходи, отколкото тези, които теглят пари от банките. „Имаме клиенти от всякакви възрасти и от абсолютно всякакви прослойки на обществото, включително и полицаи, лекари и учители“, допълни Обущарова.

500-600 лв. е средната сума, от която най-често се нуждаят хората при изникване на непредвидени разходи. Българите се нуждаят все по-често и от пари за образование и здравеопазване. Все по-често нашенците прибягвали до бързите пари и за да правят ремонт на жилищата си или за да подменят старите си мебели.

Източник:в. МониторСнимки:sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts