5 трудни истини за парите, които дори умните хора забравят

5 трудни истини за парите, които дори умните хора забравят

Автор: Яница Бояджиева

Вероятно се е случвало на мнозина: мислите толкова много за начина, по който да разрешите даден проблем, че дори не забелязвате, че решението е точно пред вас. Умните хора го правят непрекъснато, като понякога усложняват прекалено своите лични финанси.

А чрез пренебрегването на няколко прости финансови истини иначе интелигентните хора могат да сътворят истински безпорядък във финансите си.

Представяме ви няколко финансови истини, на които е добре да обръщате внимание според съветите на Джеф Роус от Credit.com за Business Insidеr.

Поведението влияе значително върху резултатите на финансовите планове

Дори най-сложните финансови планове не са „имунизирани” от човешкото поведение. За жалост е много лесно да бъдеш рационален и разумен на хартия, но на практика нещата стоят по съвсем различен начин.

Хората, които изготвят финансови планове, разбират това, тъй като от първа ръка са изпитали как клиентите често се отклоняват от пътя, начертан пред тях – много пъти преобръщайки живота си.

Например: Нов камион, закупен чрез средства от пенсионен фонд могат да доведат до цял живот нежелана работа.

Оттегляне на финанси от турбулентен пазар може да предизвика трайна загуба.

Желанието ни за моментално удовлетворение и бързи решения може да засенчи дългосрочните ни планове. А отчаяните действия често водят след себе си тежки последствия.

Затова никога не избягвайте простата финансова истина, че макар да имате финансов план, трябва да използвате значителен самоконтрол, за да постигате позитивни резултати.

Дори богатите се нуждаят от бюджет

Предвидливите хора често са добри в изкарването на прехраната си – даже доста.

Това обаче не означава, че не им трябва бюджет. Понякога може и да си мислят така, но бъркат. Освен ако не искат да бъдат силно неефективни с финансите си.

Богатството носи голяма доза отговорност. Допускането на големи грешки с малко активи води до ниски загуби. Правенето на големи грешки с много активи води до огромни загуби.

Много заможни хора не смятат за нужно да си създават бюджет, защото са способни да компенсират финансовата си небрежност, но това излиза скъпо.

Трябва наистина да помислите за дългосрочните ползи от създаването на бюджет. Така ще можете да идентифицирате няколко области, от които можете да спестите известни средства и да ги инвестирате. Ще имате възможността и да приоритизирате разходите си.

Парите не са най-важното нещо в живота

Умните хора са отлични в изчисленията. Понякога обаче толкова се занимават с финанси, че забравят простата финансова истина, че парите не са най-важното нещо. Те са само средство за постигане на определени финансови цели. Парите не могат да купят всичко и определено не най-важните неща в живота.

Помислете за семейството си, помислете за смисъла зад работата си, помислете за приятелствата си и начина, по който помагате на другите. Всички тези неща са по-важни от парите.

Вярно е обаче, че парите определено могат да помогнат на роднините ви. Могат и да ви дадат възможност да поемете по нова пътека в кариерното си развитие. Освен това могат и да ви помогнат да излезете навън и да преживеете приятни моменти с приятелите си или да помагате на хората в нужда.

Парите със сигурност могат да ви помогнат по много начини. Но никога не могат да купят най-добрите взаимоотношения или най-смислената и значима работа. Това е така, защото те са само инструмент.

Гъвкавостта е важна, колкото структурата

Това може да звучи донякъде нелогично, но когато става дума за финанси, гъвкавостта е толкова важна, колкото структурата.

Представете си за момент, че получавате сметка и виждате, че дължите обща сума от 2150 долара например. Нямате финанси за спешни случаи, които да я покрият и нито една категория от бюджета ви не съответства на тези разноски.

Какво да направите? Имате няколко опции:

Да не платите сметката, защото не се вписва в бюджета ви

Макар това да е най-точният начин за справяне със ситуацията и технически бихте се придържали към бюджета си, има правни и морални последствия при неплащане на сметка, която дължите. (Да не споменаваме вредата върху кредитния рейтинг, която може да носи едно късно плащане по погасяване на кредит например).
Да се откажете от бюджета си изцяло, защото не е проработил и да платите сметката

Това е най-гъвкавият вариант, макар че разрушава бъдещия ви бюджет. Все пак отговаря на правните ви задължения.
Да преместите на част от парите си от няколко категории към друга и да платите сметката

Това е гъвкав метод, но освен това включва и структуриране на финансите до известна степен. Той съответства на правните ви задължения, като същевременно гарантира, че ще платите по-малко за нещо друго, докато плащате повече за нещо, което не сте очаквали.

Както виждате, третата опция е най-разумна. Добър ход е да си създадете бюджет и за непредвидени сметки – като такива, свързани със здравето например.
Някои хора трябва сами да се научат как да боравят с парите

Умните хора често се хващат за главата, когато видят някой, който е напът да направи грешка, свързана с финанси. Те често се опитват да ги спрат – и с право. Проблемът е, че невинаги се получава.

Ако боравите добре със собствените си финанси, не се обезкуражавайте, когато хората около вас правят финансови грешки въпреки правилните ви съвети. Случва се – някои хора просто трябва да се научат сами, по трудния начин.
Източник: https://money.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts