Спрете да плащате на банките, но се пригответе преди това


Спрете да плащате на банките, но се пригответе преди това


Искате или не, ако сте собственик на малко или средно предприятие, такива мисли ви минават през главата. И не защото сте мошеник или неудачник (както се опитват да ви убедят „успешните”), а защото сами разбирате, че с банките и държавата оправия няма.
Днес всеки дава за пример „успешни” млади хора компютърни специалисти. Аз обаче помня преди 30 години, когато програмист кандидатстваше за работа и кажеше „- Аз съм програмист и имам инженерно образование.”, от другата страна чуваше със съжалителен глас „-Ама ние търсим икономисти.”

Подобно беше положението и с медицинските професии преди 20 години. В момента обаче, ако ще фелдшерско образование да имаш, веднага те взимат където и да е в Западна Европа.
това се нарича конюнктура, а тя е следствие от законодателство. Едни професии и бизнеси залязват, а други се развиват.

Но да се върнем на темата с банките. Нямам клиент, който да не се е справил с бизнеса след като е спрял да плаща кредита си. В тази статия съм описал причините.

„Малките и средни предприятия трябва да забравят за инвестиционните кредити, ако искат да оцелеят”. – See more at: http://kendov.com/small-business-and-bank-loans/#sthash.cnU2OzNl.dpuf

Днес дори гороих с един клиент. Реално първия ми клиент. Естествено ме критикува, че статиите са ми доста дълги, но поне станахме приятели и сега се развива доста добре.



Всичко това обаче не става от само себе си. Иска се подготовка. А най-добрата подготовка е информацията. Да знаеш какво следва е изключително силно оръжие във всяка ситуация. Особено когато става въпрос за бизнес.

От друга страна банките имат желязна статистика. Знаят много по-добре от вас кога ще изпаднете в затруднение и кога ще ви се наложи да „предоговаряте”. Колкото е по-дълъг кредита, толкова по-голяма е вероятността да им почукате на вратата или да се смени „конюнктурата”.

Изобщо… няма оправия с тях. Но след като имате вече кредит, поне съберете и информация. Може да се окаже, че и да искате не можете да плащате. Друг е въпросът, че спрете ли да плащате ще живеете по-добре.



В. Кендов
Драфтис – кредитни консултанти
www.draftis.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts