Как да изплатите заема, ако загубите работата си?

Как да изплатите заема, ако загубите работата си?

Как выплачивать кредит при потере работы?Когато на хоризонта се появи нещо добро, не ни се иска да мислим за лошото в случай на обрат в събитията.
При сключването на договор за кредит, не всеки мисли за това как ще изплати дълга си в случай, че внезапно загуби работата си, не дай си боже да се разболее или смени работата си с по- ниско платена. Тази ситуация може да доведе до много голям проблем, особено ако имате повече от един заем.

 Какво можете да се направите в такава ситуация? 

Как да не развалите отношенията си с банката или да не стигнете до ситуацията да бъдете лишени от своята собственост?

Първото нещо, което трябва да предприемете, ако сте останали  без работа е да предупредите кредитора си за сложната ситуация в която сте изпаднал.  Кредиторът очаква от вас да получи достоверна и актуална информация. Много от кредитополучателите, които са загубили доходите си и имат дългове към кредитни институции предпочитат да се скрият, пропускайки да направят плащания и вярвайки, че това е най-добрият вариант, кат се надяват кредиторът скоро да забрави за тях и за дълга. Погрешно мислене-  най-добре е веднага да отидете в банката или кредитната институция, за да проведете разговор относно проблема и да ги уверите, че  в никакъв случай няма да се откажете от кредитните си задължения. Това поведение ще ви зачисли към списъка на отговорните кредитополучатели, на които може да се вярва.

Какво може да направите, когато доходите са изчезнали, а дългът е останал?

Съществуват няколко варианта. Първо, можете да се свържете с  кредитора и да се опитате да договорите някакъв "ваканционен" период в който да можете да стъпите на крака. Предложете не голям период от порядъка на един- два месеца.. При този вариант може да предложите да ви освободят напълно от вноските по кредита, като съответно ще дължите някакви неустойки през него или да предложите да заплащате само лихвата по кредита.Смисълът на тази стъпка е да си осигурите глътка въздух и време, през което ще се съсредоточите в намирането на нова работа за да може да влезете в ритъм при следващите плащания. Този вариант е подходящ, ако сте уверени, че ще може да си намерите работа за кратък период от време.

На второ място, можете да се свържете с кредитора за опитате да преструктурирате заема. Преструктурирането е процедура, която включва извършване на промени в договора за кредит и която води до преподписване на договора за заем. Също така то е и обект на промяна кредитните условия, срокът на заема или лихвения процент. Преструктурирането е добър вариант и за тези, които имат няколко заема от различни кредитни институции и по този начин могат да намалят вноската си, като обединят задълженията си само при един единствен кредитор.

Трябва да  отбележим, че чрез преструктурирането имате и отличен шанс да запазите положителна кредитната си история. Ето защо трябва да потърсите помощта на вашия кредитор възможно най-бързо, без да се чакате да се натрупат просрочени задължения и наказателни лихви.

Ако сте решили да се обърнете към кредитора с искане за преструктуриране на кредита, е необходимо предварително да  решите кое плащане в тази ситуация ще бъде най-приемливо за вас. В разговор с кредитния мениджър е необходимо да  предвидите всички допълнителни условия за сътрудничеството,  размера на месечните плащания и други важни въпроси.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts