Топ съвети как да спестим пари по време на лятната почивка


На почивка винаги тръгваме с настроение и очакване да прекараме незабравима ваканция на море или планина, и обикновено предвиждаме определена сума за това удоволствие. И все пак всеки здравомислещ човек се старае да прецени добре размера на разходите си около почивката и се стреми да ги намали без да се лиши от удоволствията на самата почивка. В идеалния случай човек не иска да мисли за разходите и да разполага с достатъчни финанси за всички забавления, но все пак в реалността се налага да се съобразяваме с множество фактори и ограничен бюджет.

За да сте спокойни финансово, докато сте на почивка, ви предлагаме няколко добри изпитани съвета:

Преди тръгването към курорта:

1. Спестяването от лукс на хотела не означава спестяване от удоволствието от почивката

Ако избирате настаняването по Интернет и разглеждате снимки от стаите и хотелите, имайте предвид, че в тази стая най-вероятно ще се прибирате само вечер за спане. Това означава, че в крайна сметка ще имате нужда само от най-основните неща за нормален престой в хотела или къщата за гости – легла, баня, тоалетна, хладилник, телевизор, Интернет (който вече е даденост почти навсякъде). По-евтиното настаняване не означава, че няма да се насладите на почивката си максимално.

2. Носете си всичко необходимо от къщи
Уверете се, че сте сложили в багажа си всички нужни дрехи и аксесоари, за да не ви е необходимо да купувате на място. Обикновено продуктите в магазините в курортните селища са по-скъпи и със сигурност ще трябва да се изръсите допълнително. Пригответе си дори аптечка с най-често използваните лекарства, за всеки случай – така няма да се наложи да търсите местна аптека и да купувате на завишени цени.

По време на пътуването:

3. Спестете допълнителни зареждания на непознати бензиностанции
Заредете колата си с гориво догоре, или колкото е необходимо за пътуването, още преди тръгване – обикновено междуградските бензиностанции са с ценова разлика в горивата. Носете си карта на пътната мрежа и дори това няма да се наложи да си купувате от крайпътните бензиностанции.

4. Карайте автомобила си в икономичен режим
При дълго пътуване с лек автомобил умереното каране (70-90 км./час) ще ви спести една част от горивото (около 10-15%). Проверете препоръките на производителя на автомобила за най-икономичната скорост.

5. Пригответе си храна за из път
По време на дълго пътуване винаги се огладнява. Предвидете си храна от къщи, или си купете готови храни от магазин близо до дома ви. Никога не е излишно да си приготвите храна за из път. Така ще устоите на изкушенията да си купувате храна (обикновено на по-високи цени) от бензиностанции и крайпътни магазини или ресторанти.

6. Пазарувайте храна от магазини вместо посещение на ресторант
Ако сте още на път и храната ви свърши винаги може да се отбиете до някой хранителен магазин в населено място вместо до крайпътно заведение, така ще спестите пари, а и ще получите същата храна (може би и по-прясна). Така вероятно ще спестите и времето, през което ще чакате поръчката си в заведението.

Когато пристигнете:

7. Намерете си безплатен паркинг
Не е задължително да оставите колата си на платен паркинг, особено ако наблизо има места за свободно паркиране. Дори да се наложи да оставите колата си на няколко пресечки една малка разходка няма да ви навреди.

8. Спестете си сувенири и подаръци
Не купувайте сувенири за всичките си близки и познати на баснословни цени – същите дрънкулки се продават и във вашия град (или можете да ги поръчате по интернет), като цените в курортите им са в пъти по-скъпи. Освен това малко хора биха оценили подаръците и сувенирите. Ако много държите да подарите сувенири, по-добре вземете нещо практично за най-близките си хора, които познавате добре и знаете какво ще оценят.

9. Ограничете посещаванията на скъпи заведения
Не е задължително да вечеряте всяка вечер в най-скъпото капанче в курорта. Настроението ви може да бъде чудесно и в по-непретенциозни заведения, а често най-забавните и паметни вечери се случват със добра компания около собственото барбекю на къмпинга, за което няма да е необходимо да похарчите цяло състояние. Понякога дори на терасата в квартирата ще си изкарате по-весело отколкото и в най-скъпия ресторант.

И в крайна сметка, не забравяйте, че сте на почивка за да се забавлявате и да си починете от ежедневието и стреса. Не се обременявайте, доколкото е възможно, със пресмятане на финансите и разходите си и се насладете напълно на отделеното време за почивка и общуване с любими хора. А и при нужда от допълнителни средства лесно и бързо можете да ги получите дори докато се намирате в курортното градче.
Източник: https://www.ferratum.bg/blog/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts