Правилото пет секунди


Често се случва да отидеш до магазина за определено нещо и да се върнеш с още пет непредвидени неща, които не са ти нужни. Как да спреш  да правиш това.

Материализъм и прекомерни разходи

Когато установиш за себе си, че купуваш неща, които не са ти нужни или пък купуваш нова риза, обувки, нова кола… само защото си мислиш, че по този начин ще бъдеш по- успешен и хората ще имат по- добро мнение за теб, както и че от всичко това ще се почувстваш по- добре, тогава страдаш от прекомерен материализъм.
Прекомерният материализъм е усещането за обвързване на щастието и ценностната система с нещата, които купуваш с цел притежание. Това много опасен навик. Редица изследвания показват, че материалистите имат много по-малко доверие и са по-малко щастливи от хората, които контролират материалистичното си поведение.

Правилото пет секунди

Ето как можеш да приложиш така нареченото” Правило пет секунди”, за да спреш да купуваш неща, от които нямаш нужда.
Когато си в магазина или докато стоиш на светофара, виждате кола, която е по-хубава от твоята и си казваш "Ах, поне аз имам тази кола" или "Трябва да имам тези обувки", започни да броиш 5, 4, 3, 2, 1. По този начин ще се отдалечиш от желанието за това, което искаш да закупиш. Или пък ако упрекваш за нещо, което нямаш, спри за момент и се опитай да симпатизираш на себе си.  Установено е, че има много тясна връзка между щастието, самочувствието и количеството съпричастност към себе си.
Ако непрекъснато се укоряваш и си казваш, че трябва да имаш по-красиви дрехи, по-красива кола, по-голяма къща, това означава, че ти липсва чувството за съпричастност към самия теб.  В такива моменти, ако измъчваш себе си, бъди уверен, че никога няма да успееш.
Правилото пет секунди ще ти помогне да се отърсиш от разочарованието. Ако имаш усещането за порив да закупиш неща от които не се нуждаеш, то брой  5, 4, 3, 2, 1 и не ги купувай. Напомняй си, че не можеш  да си го позволиш или не те е грижа. Вместо да инвестираш в неща, които не ти трябват, можеш да инвестираш в самочувствието си - повече да виждаш с приятели, да тренираш, четеш, медитираш. Това няма да ти струва нищо и така ти ще инвестираш в себе си. Ще бъдеш много по-щастлив и по-успешен човек. Чувството, че си щастлив, когато купуваш нещо ново изчезва много бързо. Когато започнеш да инвестираш в себе си по смислен начин, вместо в материалистичен, резултатите ще останат завинаги за теб.

2 коментара:

  1. Имате ли нужда от бизнес или личен заем?

    Ако отговорът е да, искам да ви представя Джеймс Андерсън. Той е най-добрият и най-честен кредитор, който съм намерил в Craigslist. Получих заем от 178 000 долара, след като беше измамен няколко пъти плюс той също има инвестиционни програми. Той би могъл да ви помогне и от моя реферал, така че ако имате нужда от заем, всичко, което трябва да направите, е да напишете на Томас Андерсън с моя референтен код (aAC0112), важно е да заявите кода си, тъй като получавам препоръки.

    Неговата информация за контакт е info.cashcraft84@gmail.com

    Сара Молодов

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,

    Имате ли нужда от удобен заем за вашето удовлетворение? Ние предлагаме достъпен 3% лихвен заем за местни и международни кредитополучатели. Ние сме сертифицирани, надеждни, надеждни, ефективни, бързи и динамични и работим заедно. ние даваме дългосрочен заем от 2 до 50 години най-много.

    Имате ли нужда от директен, лесен и достъпен заем, за да платите за дълга, да започнете бизнес или по някаква друга причина? Ако е така, моля, свържете се с нас с вашата заявка за заем.

    Тази оферта е за сериозни хора.

    Изпратете ни имейл на адрес: accessloanfirm2030@gmail.com

    WhatsApp: +79265038734

    Сертифицирани сме,
    надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен.

    С Най-Добри Пожелания,
    Скот Лари
    Моля, свържете се с нас, ако се интересувате, чрез имейл: accessloanfirm2030@gmail.com

    ОтговорИзтриване

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts