Дванадесетте принципа на на финансово грамотните хора

Дванадесетте принципа на  на финансово грамотните хора

  1. Създайте си фонд за "черни дни".

Разболяване, загуба на работа, колата се нуждае от ремонт... По дяволите, винаги може да бъдем изненадани неприятно. Стремете се тази сума да е рамна на  тримесечните Ви разходи. Да живееш от заплата до заплата води до ужасен стрес. Не позволявайте да Ви се случи това.
Поддържайте фонда си в кеш, както се казва "под дюшека", а не в инвестиции. Тези пари трябва да Ви бъдат на разположение, ако нещо се случи. Инвестирането е рисково начинание и ако инвестирате този фонд може да Ви се наложи да продавате на загуба за да може да ползвате парите си.

      2. Харчете по- малко, отколкото печелите.

Няма нищо по- важно от този принцип. Без значение колко печелите, ако нямате навика да заделяте, в крайна сметка собствените Ви пари ще постъпят в чужди банкови сметки.
Човек получаващ заплата от 1000 лв. може да бъде по- богат от този, който получава 3000 лв., стига да владее културата на спестяването и инвестирането.
Не бъдете вещомани. Влагайте пари в интелектуални стоки. Те ще Ви донесат повече полза от например чифт закупени обувки.

      3. Записвайте дневните си разходи. 

Ако не следите разходите, никога няма да имате реална представа къде отиват парите Ви. 

В интернет пространството има хиляди приложения и програми, които могат да Ви бъдат в помощ.

       4. Намерете си добра работа.

Ако финансовата свобода е важна за Вас, е препоръчително да си намерите добре платена професия. Ако пък професията е мечтаната за Вас, то тогава успехът е неминуем.

Висшето образование допринася за намирането на добре платена работа, но не е панацея. Без диплома, но със специални, търсени умения или собствен бизнес, можете също да спечелите добре.

Когато изберете професията, полагайте всички усилия, за да станете един от най-добрите в бизнеса.

       5. Бъдете финансово грамотни. 

Повечето хора са изключително неграмотни във всичко, което се отнася до парите. Как се изчисляват данъците? Колко ще платите, ако наемете кола? Какво е пенсионен фонд и как да изберете най- добрия?  Стотици въпроси, които могат да Ви се изпречат в един или друг момент и чиито отговори могат да положат основите на Вашата финансова грамотност и да Ви дадат достоен начален старт.

       6. Започнете да правите спестявания възможно най-рано.

Най- честия парадокс, който наблюдаваме е сред младите хора, които макар, че все още не печелят много, не пропускат да са на върха на всичко модерно. Модните брандове и всевъзможните нови джаджи са превърнати в култ от тях. Масова практика е след получаването на първата заплата, тя да бъде похарчена за скъпи джаджи, маркови дрешки, ресторанти и т.н. 
Ако спестявате част от приходите си, сред време тази инвестиция ще Ви се отблагодари. Парите обичат тишината, а инвестицията по правилния начин винаги се отблагодарява на този, който я е направил.

      7. Предстои Ви да си купите жилище срещу ипотека.

Думата "максимум" при договарянето с банката само може да Ви навреди. Банката ще Ви убеждава колко по- добре е да изберете по- голямо жилище и че с Вашия доход спокойно може да си го позволите. Такъв тип прекрасна оферта ще доведе до загуба на около 40% от Вашия доход в полза на кредитната институция.
Това, че банката е готова да Ви отпусне максимален кредит не одначава, че Вие трябва да го усвоите. Стресът със сигурност ще бъде право пропорционален на сумата, която сте изтеглили и от банковат институция и със сигурност ще е толкова по- малък, колкото е по- малка месечната Ви вноска по него.
Жилището и неговата подръжка е най- сериозният разход в личния Ви бюджета. На съвременния човек квадратните метри с които разполага са повече от колкото са му необходими. Така, че в тази насока може да оптимизирате смело за намаляване щетите на личния бюджет.
Малкото жилище означава по-малко разходи за отопление, по-малко мебели, по-малко време за почистване, съответно по-малко работно време за печелене на пари.

     8. Стремете се да не взимате пари назаем.

Потребителските кредити, лизингите са едно зло, което може да си спестите, ако не разчитате на тях за ситации, когато искате да отидете на почивка, а не може да си го позволите. Искате да имате нова кола и също не може да извадите лични пари за покупката й. Може да се сетите за дузина поне причини за които сте се сещали, че може да разчитате на изтеглен кредит, но преди това сериозно преценете риска и реалните разноски от такова начинание.

     9. Играйте на фондовата борса.

Ако имате в повече пари, играйте на фондовата борса, но при важното условие да сте разумни и да не се доверявате сляпо на всеки борсов посредник. Никога не влагайте в акции всичките си спестявания. Определете известна сума за тази цел и се задоволявайте от диапазона на печалба само от нея. Не допускайте алчността да стане Вашият лош съветник.

   10. Не влагайте пари за скъп автомобил.

 В днешно време наистина лекият автомобил не е лукс, а необходимост. Това, че се возиге във висок клас автомобил може предизвика единствено любопитство у околните, а за Вас повече разходи за подръжката му.
Заложете на срезен клас автомобил втора употреба. така ще спестите значителни разходи по подръжката му.

   11. Не подценявайте възможностите за намаляване на данъците си.

Данъците обикновено са важна и доста голямо перо от вашите разходи. Възползвайте се максимално от възможностите за намаляване на Вашите данъци. законодателството предоставя редица възможности и ако сте достатъчно финансово грамотни може да намалите значително разходната част на Вашия личен финансов бюджет. Това е един добър вариант за спестяване на пари и би било разумно да се възползвате от тези възможности максимално.

   12. Започнете с малки стъпки.

Поставянето на твърде много финансови цели едновременно почти 100% процента ще Ви донесат неуспех. Оперделете приоритетно целите си и залагайте на тях последователно- една по една.
Ако имате дългове, първата Ви задача е да се справите с тях, като изберете най- високото си задължение, което съответно Ви натоварва с най- високи задължения по лихвите.
Когато се справите със заемите /ипотеката не се брои/, мож да преминете към спестяване за предвидени разходи.
Когато станете готови с фопда за "черни дни", може а започнете да инвестирате за да увеличавате финансите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts