Данък лихва остава в размер на 8%

Данък лихва остава в размер на 8%. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента, които разглеждат предложенията за промени в Закона за ДДС. Всички парламентарни групи гласуваха против предложението на ГЕРБ размерът на налога да се увеличи на 10%.  


Данъкът беше въведен през 2013 г. по идея на бившия финансов министър Симеон Дянков в първия кабинет на Бойко Борисов. Законът предвиждаше ежегодно ставката да намалява с по 2%, като напълно отпадне през 2017 г. Така за 2015 г. той трябваше да е 6%.

Депутатите от бюджетна комисия обаче гласуваха, по предложение на Димитър Танев от Реформаторския блок, да се запази 8-процентната ставка, но да се разшири обхватът на банковите услуги, чиито лихви се облагат, така че да не се намират вратички за заобикаляне на закона. Според вносителя тази мярка ще доведе до допълнителни 23 млн. лева в бюджета.

Менда Стоянова от ГЕРБ, която е вносител на предложението за 10-процентната ставка, призова колегите са да я подкрепят, защото според нея така ще се стимулира потреблението при свръхликвидни банки и задържано кредитиране. Срещу идеята обаче се обявиха от РБ, ДПС и БСП.

Комисията отмени и въведеното от правителството на Пламен Орешарски възстановяване на внесения 10% данък на хората с най-ниски доходи. Това решение обаче не засяга кръга от лица, които ще искат да се възползват от въведената от Орешарски мярка в началото на 2015 година.

Източник: www.darikfinance.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts