Прехвърляне на ипотека

Често срещан казус е даден собственик да има ипотекиран имот, който е решил да продаде или да замени с друг. За да се случи това обаче, трябва да се премине през определена процедура за прехвърлянето на ипотеката върху новия имот.
Съществуват няколко варианта:


-       Първи вариант
Купувачът ползва кредит за покупка на ипотекираното жилище. В този случай средствата от банковия кредит ще бъдат усвоени от продавача на жилището. За целта в банката кредитор се представя нотариално заверен нотариален акт за покупко- продажба на жилището, вписана ипотека и удостоверение за тежести, от което да е видно, че банката е с втора ипотека след съществуващата.
Банката кредитор заличава ипотеката. Купувачът или банката- кредитор вземат удостоверение за тежести от Агенцията по вписвания, в което е видно, че банката- кредитор вее е първа поред и с единствена тежест върху имота.
По този начин продавачът получава продажната цена на имота по отношение на сумата по кредита на купувача. Остатъка от разликата, ако има такава, продавачът получава в брой в деня на сделката, като това се договаря в предварителния договор.

-       Втори вариант
Купувачът плаща в брой ипотекирания имот.
В този случай удловията по сделката се договарят между банката и купувача. Продавачът трябва да подаде молба за предсрочно погасяване на заема си в банката.

Едва след като ипотеката бъде заличена и след представяне на удостоверение за тежести от купувача, продавачът може да получи пълния размер на продажната цена. Всичко това е въпрос на договаряне чрез предварителен договор, в който интересите и на двете страни трябва да са защитени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts