Застраховките срещу фалит на България поскъпнаха

Застраховките срещу фалит на България рязко се покачиха, след като агенция Standard and Poor's понижи рейтинга на държавата до степен "junk", или "боклук". Котировките на 5-годишните CDS-и в долари надхвърлиха 192 пункта, като от началото на месеца покачването е с повече от 30% (фиг.1). За сравнение - застраховките срещу фалит на съседна Румъния се търгуват при 143 пункта и трендът при тях за последния месец е на понижение, показват данните на Bloomberg.


Движението нагоре започва още от началото на декември заради новините за още много дълг, който България планира да емитира, но се изстрелва допълнително след новината за рейтинга, обясниха анализатори.

Ръст има и в доходността по емитираните дългови инструменти на международните пазари. И тук ножицата с Румъния се разтваря - при 10-годишни облигации спредът между българските и румънските книжа се разширява до почти 30 пункта, като при българския евробонд с падеж 2024 година във вторник доходността надхвърли 2.90% и се доближи до нивото от 3.055%, на което книжата бяха емитирани през лятото на тази година (фиг.2).

Според финансови експерти до голяма степен тези негативни движения се дължат на понижения рейтинг. На 12 декември S&P коригира виждането си за България от BBB- на BB+, което е втората негативна ревизия за тази година. Поводът за това са проблемите във финансовия сектор, породени от пропуски на надзора, които доведоха до необходимост от държавна помощ за третата и четвъртата по големина банки. От една страна, ниският рейтинг показва, че нараства рискът държавата да не изпълни ангажиментите си към кредиторите. От друга, изпадането от скалата на инвестиционните рейтинги принуждава големите институционални инвеститори да се освободят от българските си облигации, тъй като са задължени да влагат активите си в премиум инструменти.

Влияние върху оценките на пазарите за България оказват и глобални събития като срива на рублата и понижението в цената на петрола. Те карат инвеститорите да извършват масивни разпродажби, които притискат цените на рисковите активи. Според експерти, ако това влошаване в отношението към българските финансови инструменти се запази и през следващите месеци, на правителството ще му бъде трудно да емитира облигации при изгодни равнища, за да рефинансира мостовия заем, изтеглен в края на тази година за финансиране на бюджетния дефицит и за изплащане на гарантираните депозити от КТБ.

Източник: www.capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts