Рисковете от имот при търг с неплатени сметки и такси

Как следва да постъпим, ако се намираме в това положение

Вече сте горд собственик на имот, закупен чрез съдия-изпълнител на добра цена. И сега ви предстои да влезете във владение на новото си жилище. Но има вероятност старият собственик да не е платил режийните си задължения и такси за входа. Трябва ли за пускане на нови партиди за ток и вода да са платени старите? Ами от кого домоуправителят ще търси неплатените такси за входа?

Как следва да постъпим, ако се намираме в това положение?Изобщо не се налага да постъпвате някак, категорична е адвокат Милена Миткова. Старите задължения на когото и да е, въобще не ви интересуват, било то за ток, вода, парно, вход и т.н. Вие сте длъжни само в двумесечен срок да декларирате придобиването на имота в общината – отдел „Местни данъци и такси“.
С документа за собственост, в случая това е постановлението за възлагане, отивате в съответните дружества и заявявате, че желаете да сключите договори с тях, респективно да открият партиди на ваше име. Нямат право да ви откажат, което обаче не пречи да се пробват, за да могат да си съберат парите от вас. Особено, ако всичко е в устна форма. Именно затова винаги подавайте заявления, молби и др. в писмена форма с входящ номер.
Колкото до предишни задължения на техен клиент, има си ред, по който да си търсят дължимите суми и това става в съда. Ако ви цитират „нещо“ от общите им условия, можете да им кажете, че първо не сте страна по тях (все още) и второ, общите условия не могат да противоречат на закона, защото ще са нищожни.
А законът по презумпция предвижда, че плащането на чужди задължения не тежи върху купувача, освен ако не е уговорил това изрично с продавача. Тоест да има договор, по силата на който той се е задължил да плати чужд дълг.
С неплатените такси за входа и минали ремонти нещата стоят по почти същия начин. Юристът допълва, че етажната собственост винаги може да се снабди с изпълнителен лист срещу предишния собственик и да си вземе парите. От вас няма как да ги вземат по съдебен ред. Могат да ги вземат, само ако решите да плащате доброволно.
ЗУЕС гласи, че решенията на ОС обвързват и следващите собственици. Но не се има предвид плащане на чужди задължения. Това не са задължения на новия собственик. Ако са си извадили изпълнителен лист, съвсем пък няма как да ги вземат от него. Тоест, ще търсят едни и същи пари, но от двама.
Да, законът е на ваша страна, но има и обстоятелства, които не са описани в него, но които също са важни – добрите междусъседски отношения, твърди брокер Боби Йорданов. Предстои ви нелек избор: да платите дължимите суми или да не ги платите. Освен че сте си купили имот, вие сте си купили и нови съседи, които са ощетени с пари и гневни. Въпросът е приятели ли искате да ви бъдат те или врагове?
Ако имотът е купен с цел препродажба, няма място за безпокойство, тъй като повече няма да видите тези хора. Но ако ще живеете там, по-добре е да платите исканите пари и да приемете това като една допълнителна вноска към новия ви дом. При покупка на имот парите са важна част от стойността на имота, но не са най-важната част.
Стойността на един имот се измерва не с само пари, а и с удобствата, комфорта и спокойствието, който ви предлага. По думите на опитния брокер съседите са по-важни дори от роднините, защото роднините могат да бъдат далеч, докато съседите ги виждате всеки ден. Решението е трудно и изцяло ваше.
Източник: www.pariteni.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts