Трезорите пълни с неизползваеми пари

Лихвите от спестяванията се сринаха рекордно до 1 процент

Парите на българина са във фризера.

Хората, които разполагат със средства, се страхуват да ги вложат в каквото и да е и ги държат във финансовите институции. Банките у нас са пълни със спестявания, които на практика са неизползваеми финанси. Хората продължават да трупат пари за черни дни в трезорите, а доходността от тях намалява рекордно, обявиха финансовите експерти.

"Лихвите по депозитите се сринаха исторически до 1 процент в големите банки у нас, като това е най-ниското ниво от 2000 г. до момента", съобщи за "Новинар" икономическият анализатор Десислава Николова. Тя допълни, че ниската доходност не е отказала хората да оставят парите си в банки, въпреки че получават по-малко лихви от спестяванията си.


"Това, от една страна, е добре, защото означава, че хората имат доверие на банките. Данните сигнализират още, че хората влагат, защото не са сигурни да инвестират", обясни Николова. По думите й проблем се оказва, че депозитите в банките всъщност са замразени, неработещи финанси, които не могат да отидат за кредитиране.

Според експерта скоро не се очаква повишаване на доходността от депозитите в трезорите. Николова уточни, че има и банки, които предлагат лихва на влоговете до 3-4 процента. Според нея това не е рискова лихва. По думите й лихвеният процент трябва да е над 7 на сто при среден от 3 процента, за да изкриви пазара.

Спад се наблюдава и при лихвите по кредитите, но това не насърчава хората да теглят повече заеми от финансовите институции, допълниха експерти. Според последните анализи хората стават все по-предпазливи при тегленето на кредити.

Най-чести са ипотечните заеми и кредитите за покриване на всекидневни нужди и по-малко тези за глезотии като екзотични екскурзии. Масово българите предпочитат да ползват услугите на същата банка, от която получават работната си заплата, когато трябва да теглят заеми, казаха още консултантите.

Източник: www.novinar.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts