И депутатите с кредити


Масово теглили заеми от банки, сочат декларациите им за конфликт на интереси


Депутатите от 43-ото НС масово са теглили банкови кредити, също като министрите в кабинета „Борисов 2”. Това става ясно от декларациите им за конфликт на интереси, публикувани на сайта на специализирания регистър.
Както писа „Монитор”, половината от министрите са обявили, че погасяват борчове. Голяма част от законотворците също са опрели до заем, сочат данните в качените вече в мрежата декларации.

Така например Алтимир Адамов от ГЕРБ е обявил кредит от 35 000 евро от „Райфайзен банк”, колегата му Кирил Котев - 48 125 евро от „Уникредит Булбанк”, Ирена Коцева - 25 000 лв. също от „Райфайзен банк”, Атанас Ташков - близо 40 000 евро от ПИБ, а Евгени Стоев е получил два заема за общо 80 000 лв. от ДСК. Живко Мартинов пък разполага с две кредитни карти от ОББ с общ лимит от 50 000 лв. Кредитна карта за 10 000 евро от ДСК, както и овърдрафт за 10 000 лв., пък е декларирал Димитър Лазаров. С пластика, издадена от ПИБ с подобен таван за парите, разполага и бившият министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Александър Ненков пък е обявил кредит от ОББ в размер на 45 000 евро. Същевременно обаче депутатът е декларирал заем от 36 бона към майка си Юлия Ненкова, която е зам.-кмет на столичната община. Сред народните избраници в списъка с борчлиите е и Димитър Желев, който е теглил 25 000 лв. от „Експресбанк”, както и колежката му Джема Грозданова, която е декларирала задължения от над 100 бона. Задълженията на Анна Александрова към „Райфайзен банк” пък възлизат на 80 000 лв., а двата кредита на Даниела Севаклиева в същата банка и в „Алианц банк” са за общо 58 000 лв. Георги Андонов от своя страна погасява лизинг за кола за 50 000 лв.
Освен кредитите си депутатите са декларирали масово и участие в спортни организации, свързани с футбола, баскетбола и волейбола, както и във фирми. Вече
излезе наяве
бизнесът
на законотворците от РБ, чиито декларации бяха публикувани още в края на миналата седмица. Редиците на БСП също се оказват с доста предприемачи. В декларацията на Петър Кънев например фигурират цели шест фирми, както и седем сдружения. Петър Петров от БДЦ пък е посочил, че към датата на избирането му за депутат е заемал шефска длъжност в ТЕЦ „Бобов дол” и „Топлофикация ВТ”, а преди това и в „Еко енергия холдинг”, „Златно пиле – Монтана” и Безмитна зона Драгоман. Мнозина от народните представители членуват в ръководствата на всевъзможни
неправителствени организации
Социалистът Янаки Стоилов например е в сдружение „Конституционализъм и демокрация”, както и във фондация „Академия Европа”. Зам.-шефът на НС от ПФ Явор Хайтов пък е обявил участието си в сдружение „ФК Левски Спартак – МВР”, както и дейността си като прокурист на „Инфо Холдинг”. Колегата му от ГЕРБ Димитър Главчев, който заема същия пост, пък е декларирал участието си в дружеството „Адлон плюс”, Кънчо Филипов от БДЦ – в „Брикел”, Кирил Добрев от БСП – в „Пирин ВАТ”, а нашумялата с екстравагантната си прическа Султанка Петрова от ПФ - в  „Дефанс секюрити”. Тя е била и шеф на сдружение „Балкански център за безопасност на храните” и е участвала в дейността на читалище „Македония  - 2009”. Освен във фирмата „Съзвездие лъв” пък ексшефът на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов е обявил участието си в читалище „Камбаните” и „Църковно настоятелство Рождество Христово”, а съпартиецът му от ГЕРБ Иван Вълков – че е шеф на настоятелството на училището в бургаския квартал „Сарафово”.
Сред депутатите, полетата в чиито декларации са празни пък са соцлидерът Михаил Миков, любимият на всички българи актьор Стефан Данаилов, бившите министри в кабинета „Орешарски” Кристиан Вигенин и Драгомир Стойнев, съпартийката им в БСП Корнелия Нинова, както и екскметът на Пловдив и настоящ народен избраник от ПФ Славчо Атанасов.

Източник: Монитор

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts