10 министри изплащат кредити

Първенец по кредити е спортният министър Красен Кралев със заем от 479 514 лв.
Десет от общо двадесетте министри в кабинета “Борисов 2” имат задължения към различни банки. Това става ясно от декларациите за конфликт на интереси, които са публикувани на сайта на специално създадения за целта регистър.

Министърът на социалната политика Ивайло Калфин има кредит в размер на 100 000 лв. от “Уникредит Булбанк”. Другите двама вицепремиери - Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, пък имат банкови задължения съответно от 9000 лв. в “ДСК Лизинг” и 25 000 лв. в “Сосиете Женерал Експресбанк”.
Най-големи са кредитите на спортния министър Красен Кралев. Той има ипотечен заем за 479 514 лв към ДСК и две кредитни карти с общ лимит близо 50 000 лв. Той има и най-голямо участие в управителни органи на юридиченски лица. Към момента на подаването на декларациите е бил в 9 фирми или сдружения, има дялове от 2 компании, а преди 12 месеца е имал 4 фирми и е бил управител или член на 24 неправителствени организации.
От данните става ясно, че Меглена Кунева няма никакви задължения към финансови институции. Тя е уточнила, че е председател на Борда на директорите на Европейски политически център, почетен президент на ЕКАС (НПО със седалище в Брюксел) и член на Борда на попечителите на Американския университет.
Сред министрите с кредити са Веселин Вучков, Ивелина Василева, Николай Ненчев, Петър Москов, Тодор Танев и Теменужка Петрова. МВР шефът има задължения в размер на 12 800 евро към “Сосиете Женерал Експресбанк”.
Министърът на отбраната е теглил кредит от 15 000 лв. от “Общинска банка”. Преди да заеме поста, той е бил в управата на две фондации и на Института по правни евростандарти. Здравният министър д-р Петър Москов има кредит в размер на 7000 лв. от ПИБ. Той е и с два трудови договора - с УМБАЛ “Св. Анна”, където се води в неплатен отпуск, и с МУ – София за преподавателска дейност.
Образователният министър има задължения в размер на 16 000 лв. към ДСК, а колежката му, отговаряща за енергетиката, разполага с две кредитни карти от ОББ с лимити 3000 лв. и 7000 лв.Правосъдният министър Христо Иванов е бил е член на 6 фондации, сред който са “Фора – Фондация за обществено развитие” и “Фотофабрика”.
Същевременно бяха публикувани и декларациите на някои от депутатите от РБ. Участие във фирми са обявили Борислав Великов, Гроздан Караджов и Петър Славов, както и кметският син от Хасково Станислав Иванов.
Премиерът Бойко Борисов, както и министрите Даниел Митов, Десислава Танева, Ивайло Московски, Лиляна Павлова и Николина Ангелкова не са декларирали участие във фирми или сдружения, както и задължения към банки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts