Родените след 1980 г. никога няма да имат сигурна работа

Новини
Пазарът на труда става все по-конкурентен, не само в България, но и в световен мащаб. Основната причина не са загубените работни места по време на финансовите и икономически кризи, а технологичните промени и демографските процеси. Благодарение на новите технологии свободните работни места на пазара намаляват и все повече от тях са в сектора на услугите. А в него по принцип сигурността на трудовите позиции е по-малка. 


Проблемите на възстановяването от кризите пък правят бизнеса и инвестициите по-неустойчиви. Така за работниците има все по-малко сигурност и този феномен ще се задълбочава. 
Ерата на силните синдикати и движенията за правата на трудещите се отминава. Предстои период на адаптиране на пазара на труда към новите закономерности.
На този фон младежката безработица се превръща във все по-голям проблем. Тя е огромна в цял свят. В България по официални данни е 16.8%, но при условие, че 40% от работната сила се водят незаети, т.е. са извън пазара на труда, ситуацията е много по-тежка.  
Родените след 1980 г., са изправени пред опасността никога да не си намерят сигурна, постоянна работа, освен ако политиците по цял свят не адаптират регулациите на пазара на труда към технологичните промени, предупреди Световният икономически форум. 
Организацията, която събира световния бизнес елит всяка година в Давос, Швейцария, прогнозира, че ако светът не се справи с безработицата сред хората на възраст от 25 до 34 г., те ще останат постоянно изправени пред риска безработица в средната си възраст. 
"Нашите икономики могат да растат, но броят на наличните работни места, е до голяма степен ограничен. За мнозина положението е спешно", пише Ал Гор, бивш вицепрезидент на САЩ във въведението си към доклада на СИФ, "Глобални предизвикателства". 
Според бившия финансов министър на САЩ, Лари Съмърс: "Тези, които не работят са се увеличили тройно през последните няколко десетилетия и тази тенденция изглежда неумолимо се засилва." 
"Ако настоящите процеси продължат, може да се окаже, че поколението, което е на възраст около 25 години сега, ще бъде изложено на риска да остане без работа във всеки един момент". 
Така все повече хора ще живеят в несигурност няма да бъдат облагодетелствани от подобряването на стандарта на живот, неравенството ще расте, а с него и многобройните икономически проблеми, които поражда. 
Можем да очакваме "по-силно чувство на загуба на легитимност и доверие в правителството ... и повече недоволство и гняв от населението, които ще се стоварят най-вече върху малцинствата", прогнозира професорът от Харвард. 
Съмърс призовава правителствата да реформират образователните системи, така че да се отдава все по-малко внимание на отработването на механични задачи и все по-голямо на инструментите, необходими на младежите да си намерят работа в един сложен пазар на труда.
Източник:DarikFinance.bgСнимки:БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts