Изборът на пенсионен фонд за втора пенсия

Преди няколко дни председателят на ДПС Лютви Местан заяви в прав текст, че не знае в кой пенсионен фонд внася своите осигуровки.
В тази връзка е добре да знаете къде се осигурявате за втора пенсия. Освен, че няма да изпаднете в посочената по горе конфузна ситуация, така Вие ще сте наясно в кой частен пенсионен фонд отиват 5% от осигуровките Ви всеки месец и до какво ще доведе това след време.

Законът гласи, че всеки българин, роден след 31.12. 1959 г. трябва да се осигурява за втора пенсия в някой от универсалните фондове в страната. Когато дадено лице от посочената категория започне работа на трудов договор за пръв път, в срок от три месеца то трябва да избере в кой универсален фонд ще се осигурява. Същото важи и за самонаетите лица.
В страната ни съществуват няколко такива фонда, като информация за тях може да добиете от НА, Комисията за финансов надзор, а също така и от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
През декември 2014 г. бяха направени значими законови поправки, касаещи осигуряването за втора пенсия, които влизат в сила от 01 януари 2015 г.
До сега, ако наетото лице не избере в законно установения срок в кой фонд да се осигурява за втора пенсия, от НОИ служебно го разпределяха към някой от тях,
Промяната от новата година е в това, че срока за избор на фонд се увеличава на една година и ако наетото лице пропусне този срок, парите му автоматично отиват в НОИ, докато до сега това не можеше да се случи.
Процедурата по започване на самото осигуряване се регламентира с подаването на заявление до фонда, който работникът или служителят е избрал. Заявлението се подава в офис на пенсионното дружество, чрез осигурителен посредник или по електронен път с електронен подпис. На база на подаденото заявление се сключва осигурителният договор. Копие от договора и правилата за организацията на дейността на пенсионния фонд. Ако попадате в групата на хората, родени след 31 декември 1959 г. и Ви се налага да сключвате такъв договор с пенсионно дружество Ви препоръчвам да изискате тези два важни документа и преди да подпишете внимателно да изчетете съдържанието им. Не се притеснявайте да задавате въпроси на посредниците и изисквайте от тях ясни и точни отговори. Така ще избегнете максимално неприятните изненади, ако разбира се има такива. Отговорността за Вашите пари е изцяло във Ваши ръце и Вие имате право да знаете какво се случва с тях.
Решението за това в кой фонд ще отиват парите Ви е изцяло Ваше и не зависи от работодателя Ви например, Синдикатите или който и да е друг.
Важно е да знаете, че с поверяването на парите си на определено пенсионно дружество Вие поемате и определен инвестиционен риск, чийто размер се определя от това как дружеството ще управлява Вашите пари.
Вашите средства ще се инвестират в ценни книжа, недвижими имоти, банкови депозити. Стойността на дяловете Ви зависи от оценката на активите в дружеството. Така, че тази стойност варира, т.е може да се увеличава, но може и да е в застой или да намалява.
Две години след направения първоначален избор на пенсионен фонд отново може да го промените, а след това всяка следваща година.

Прехвърлянето на средствата Ви от един в друг пенсионен фонд не е безплатно, а се таксува с определена такса. За целта се подава молба, заверена при нотариус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts