Всеки втори кредит до 30 000 евро

Новини
По-ниските лихви догодина ще стимулират заемите за бизнес

Почти всеки втори кредит, изтеглен през ноември, е бил до 30 000 евро, сочи статистиката.
35% от заемите са били от 30 000 до 50 000 евро, а най-скъпите – над 90 000 евро, заемат дял от малко над 4%. Кредитите между 50 000 и 90 000 евро са около 13,5 на сто.
Бизнес кредитирането ще бъде най-активният сегмент от кредитирането през 2015 г., прогнозират от “Кредит Център”. 
Дълго отлагани планове на предприемачите за инвестиции, преструктуриране, навлизане на нови пазари и увеличаване на продажбите ще започнат да се реализират, като банките също ще бъдат по-гъвкави и с по-добри оферти.
Лихвите по бизнес кредитите се движат в по-голям диапазон и в края на 2014 г. те най-често са в границите 5-9%, като в края на 2015 година очакванията са те да са  между 4,5% и 7,5%. 
Очаква се ръст и в кредитите за строителство на жилищни проекти, което отчасти ще увеличи и офертите за финансиране на по-ранен етап на строителството на купувачите на недвижими имоти. Това няма да е реално финансиране на зелено, но ще се появят повече оферти за финансиране веднага след акт 14.
При потребителките кредити през 2014 г. видяхме по-сериозно раздвижване след 5 години на стагнация в сегмента. Лихвите се понижиха с около 1,5% и в края на годината се движат най-често между 7% и 13%, а очакванията са през 2015 г. да слязат на нива между 7% и 11%. 
При потребителските кредити много важни са стабилните трудови доходи и ниската кредитна задлъжнялост, така че клиентите, които ги притежават, ще могат да разчитат на лихви между 7% и 8,5% по потребителските си кредити.
Ще расте търсенето на по-големи суми потребителски кредити – между  30 000 и 50 000 лв., които  ще се използват за дофинансиране на сделки за покупка на имоти, за основен ремонт и за цялостен редизайн на жилища и други по-крупни покупки за дома и семейството. 
Друг сегмент на потребителското кредитиране, който ще претърпи развитие в краткосрочен план, е този на малките потребителски заеми с размер под 1000 лв., прогнозират от консултантската компания. 
Прак­ти­ката тези суми да бъдат искани и получавани от фирмите за бързи кредити поради облекчените процедури и по-малкото необходими документи отслабва с всеки изминал месец под натиска на общественото говорене и разгласяването публично на лоши практики.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts