Лихвите по жилищните заеми паднаха под 6%

За последната една година лихвите по жилищни кредити в евро са паднали с повече от процент до 6.30 на сто. 


Лихвите по левовите ипотечни заеми също спадат до 6.21 на сто. Това сочат последните данни на БНБ, оповестени вчера.

На пазара обаче вече има оферти за ипотечни кредити с лихви и под 6%. Някои трезори предлагат заеми при нива около 5.3% и 5.5%, коментира изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев.

Репортерска проверка показа, че в момента има промоции за жилищен кредит с годишен процент на разходите (лихва плюс такси) също под 6%.

От условията става ясно, че разходите падат толкова, ако клиентите решат да платят застраховката по заема наведнъж, а тя не се включва в месечните разходи.


Данните на Централната банка потвърждават очакванията на експертите, че тенденцията за засилено намаляване на лихвите по кредити ще е водеща през първото тримесечие на годината. Само за месец - от януари до февруари например, лихвите по левовите потребителски заеми са паднали с 0.66 процентни пункта до 10.79%.

По заемите в евро нивата слизат до средно 8.49%. Рекордно ниски са и лихвите по депозитите през февруари. За спестяванията на граждани банките дават по-малко от 2%, а лихвите за влогове на фирми вече са под 1 на сто. През февруари лихвите по депозитите за граждани в евро са били средно 1.83%. Само година по-рано те бяха на нивата от 3.36%.

Лихвите по левовите депозити за домакинства в края на втория месец на тази година са 2.01% при 3.66% година по-рано.

При фирмените депозити намалението е още по-голямо. За една година лихвата по вложенията в левове е паднала от 2.17% на 0.98%, а при тези в евро понижението е до 0.97% при 2.05% преди година.

Очакванията и на Централната банка, и на анализаторите са лихвените нива да продължават низходящия си темп през цялото първо полугодие на 2015 г. Причината за това е високата ликвидност на банките. Само през февруари депозитите на сектор домакинства се увеличават с 226 млн. лв. Така в края на втория месец те държат в банките 40 212 млрд. лв.

Източник:в. СЕГА

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts