Потребителите ще могат да съдят кредитните посредници за неизгоден заем

Няма интерес към заемите с ограничена отговорност заради нерентабилните условия на банките
Новини


Кредитните посредници ще изплащат щети на клиентите си в случай на неизгодна сделка, научи "Сега".

Tова ще стане възможно до май 2016 г. с приемането на Закона за ипотечния кредит. Той трябва да въведе правилата на евродирективата за договорите за кредити за жилищни недвижими имоти. В момента по новия нормативен акт работят в БНБ.


Консултантите ще бъдат длъжни да поддържат застраховка "Професионална отговорност" за евентуалните щети, които могат да нанесат със съветите си. Плащането обаче ще става само след влязло в сила съдебно решение срещу консултанта или предварително споразумение. Според експерти това е стъпка в правилната посока.

"Кредитното посредничество в момента няма правила, а в някои страни като Великобритания 80% от изтеглените заеми минават през тях", каза пред "Сега" Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

У нас засега около 25% от заемите се отпускат чрез посредници. Десислава Николова от "Моите пари" също обясни, че е редно кредитните консултанти да гарантират по някакъв начин съветите си. Тя даде за пример съветите на посредниците при тегленето на кредити в швейцарски франкове. В момента заради рязката промяна в курса на франка те трудно се обслужват и са изключително неизгодни.

С директивата ще се въведат и други изисквания към кредитните посредници. Те например ще са длъжни веднага да съобщят на клиента си с кои банки са обвързани и какви продукти могат да консултират. Освен наличие на застраховка за професионални щети ще има изисквания за образование и компетентност, допълни Тихомир Тошев.

Новият закон ще уеднакви и изчисляването на годишния процент на разходите (ГПР) по даден кредит.

"Сега различните банки изчисляват ГПР по различен начин, няма единна методология. Това прави сравняването на офертите не толкова лесно" заяви Тошев. Той обясни, че някои банки включват в разходите застраховките, докато други - не, и това прави показателя неясен. Така за потребителите е трудно да сравнят банковите продукти.

Някои изисквания от директивата за ипотечни кредити вече са въведени у нас, обясни пред "Сега" Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги.

Това са отпадането на наказателната лихва за предсрочно погасяване, въвеждането на пазарния лихвен процент и въвеждането на кредитите с ограничена отговорност, т.е. ако сумата не може да бъде изплатена, е достатъчно жилището да бъде върнато и по този начин да се изчистят задълженията по кредита.

Тези правила бяха въведени заедно със Закона за потребителския кредит, влязъл в сила през лятото на 2014 г.

По думите на Кендов обаче т. нар. кредити с ограничена отговорност не представляват интерес за потребителите заради неизгодните условия. В офертите за подобни заеми банките финансират около 40% от стойността на жилището, а лихвата е далеч по-висока от средните лихвени нива.

Експертите от финансовия портал "Моите пари" имат същите наблюдения.

"Ние наричаме този тип кредити "бутикови". Ясно е защо те не са масови - много са скъпи. Освен това въпреки цялото говорене хората все още не са запознати с тези продукти", обясни Десислава Николова.


Източник:
в. СЕГАСнимки:sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts