Знаете ли как да пазите банковата си карта?



credit-cards-safe-680x430
Потребителите на банкови карти често стават жертви на измами, било то чрез скиминг, интернет – измами или пък най-обикновени кражби. В България потреблението на банкови карти е широко разпространено.

По данни на Банковата организация за разплащания и картови авторизации, само през месец декември българите са похарчили 1.4 млрд. лева. Това е общата сума от изтеглените от банкоматите пари и директно платените с карта на ПОС-терминал различни покупки в магазините. Тази сума е с 10 на сто повече от миналата година, но това се дължи на повишените цени на стоките.


Също така, данните от анализа на БОРИКА сочат, че тази година купувачите са предпочели да плащат с карта и транзакциите са нараснали с 20 на сто, а общо платените суми са с 13.5 на сто повече, в сравнение с миналата година.

По всичко личи, че българите вече не се страхуваме да използваме банковите си карти и за да се чувстваме още по-спокойни при употребата им, можем да следваме няколко прости съвета. Чрез тях ще можем да запазим неприкосновени информацията и парите в банковите си карти.

А ето и съветите:

Не записвайте ПИН-кода на хартия или в устройство /телефон, таблет, лаптоп/

След като получите банковата си карта и персоналния ПИН-код е най-добре да го смените с друг, който само вие да знаете. В никакъв случай не го записвайте на листче, което да носите в портфейла си. Не го запаметявайте в телефона, на таблета или лаптопа си. Всички електронни устройства са уязвими за хакери, които търсят точно такава информация.
Използвайте подбрани банкомати

Препоръчваме ви да подбирате внимателно банкоматите, от които теглите пари. Избирайте устройства, намиращи се на оживени и светли места, по възможност в специални затворени помещения. Вероятността да бъде поставено скимиращо устройство на такива банкомати е много малка, но пак е добре да ги оглеждате за подозрителни части, като например допълнителна клавиатура, с помощта, на която крадците записват ПИН-кодовете.

А самото скимиране представлява клониране или копиране на банкова карта. Скимиращите устройства са сравнително евтини и поради тази причина често крадците се изкушават да ги използват. Но пък тези устройства се използват за кражба на данни от карти, които имат само магнитна лента. Съвременните карти с чип са сложни за копиране и затова рядко стават жертва на кражба на данни.

Внимавайте с online покупкитe

Бъдете предпазливи, ако пазарувате online през мобилните си устройства. Добре е да не използвате отворени wi-fi мрежи и категорично не запаметявайте паролите на сайтовете, от които пазарувате. Избягвайте автоматичното съхранение на данни – например номер на дебитна или кредитна карта.

Доверявайте се на реномирани сайтове

Когато пазарувате през интернет, използвайте само проверени сайтове. Ако пазарувате за първи път от даден сайт, предварително съберете информация за него. Най-добре е първата ви поръчка да е с наложен платеж, за да се уверите в надеждността на сайта.

Модерната услуга 3D-сигурност на карта вече навлезе и у нас и част от банките я предлагат. Когато пазарувате online с такава карта, освен стандартните данни, изисквани от търговците при плащания, е необходимо да въведете и собствена 3D-парола.

Пазете картата си

Когато използвате банковата си карта за плащане на ПОС-терминал, не забравяйте, че служителят може да злоупотреби с данните ви. Достатъчно е само да запише номера на картата и вече може да я използва за покупки online. Затова е най-добре, ако имате възможност сами да поставяте картата си в ПОС-терминала.

Скимингът се превръща във все по-голям проблем както у нас, така и в чужбина. Загубите в България от този вид измама за 2013 г. се равняват на 8 млн. лв. Съществува още една предпазна мярка срещу скимирането на картата ви. Това е стикер, предпазващ кредитните и дебитните карти от копиране и източване на пари. Той е предназначен за широко разпространените карти с чип. Залепва се върху магнитната лента на картата и скрива информацията, записана на нея. При използване на банкомат, стикерът указва на устройството да използва много по-защитения чип. В Европа 95% от банкоматите и ПОС-терминалите поддържат новата чип технология, но картите се издават с магнитна лента, за да са съвместими и с по-старите устройства.

И не забравяйте, че всички сме податливи на измами, но рискът от тях се увеличава, когато сме разсеяни, невнимателни и не използваме правилно картите си.

Източник: creditpoint.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts