За потребителските кредити – Част 1

????, ???

През изминалата календарна година говорихме много и често за потребителските кредити. Какво трябва да знаем за тях, как да ги избираме правилно, на какво да обръщаме специално внимание и т.н. Казахме доста за потребителските кредити, но често се случва потребителите да позабравят някои факти, да пренебрегват други или да има такива, които въобще не са им известни.

В началото на тази календарна година ние, консултантите на Кредит Пойнт, искаме да припомним най-важното, относно потребителските кредити. Тази статия е част от поредица, предназначена да информира потребителите как да подхождат, когато решат да използват потребителски кредит.

Подход


Въпреки големия избор от начини за лично финансиране, който се разкрива пред потребителите, потребителският кредит продължава да е един от най-популярните и най-често използвани. Те представляват интерес за клиентите, тъй като одобрението им се случва сравнително бързо, максималните суми и сроковете по изплащането им позволяват на клиентите да покрият предвидени или не разходи, а таксите по обслужването им стават все по-ниски. И макар, тези кредити да са едни от най-разпространените, доста подробности около техните такси, разходи и условия са позабравени, неясни или напълно неизвестни, особено за бъдещите кредитоискатели.

Цел (нужда)


Наличието на голям брой банки и небанкови финансови институции, които предлагат примамливи оферти, прави избора на потребителя доста труден. Но когато предварително си зададем въпроса „За какво ми е необходим кредит?”, картината бързо ще се изясни. Всеки, решил да кандидатства за кредит, търси финансиране на конкретна своя нужда. Възможните отговори са доста: за покупка на стоки, за рефинансиране на друг кредит/и, за ремонт, за покриване на непредвидени нужди до следващата заплата, за лечение и т.н. Целите могат да бъдат най-различни и точно тогава на помощ идва потребителските кредити. Те са създадени, за да помагат на потребителите, защото са удобни, достъпни и подходящи за всякакви нужди. За банката, която отпуска кредитът е важно кредитоискателя да е надежден, а не за какво ще бъде използвана сумата. Определянето на целта е едва началото на избора на потребителски кредит. Оттам нататък трябва да се подаде искане за кредит, да получим одобрение и след това да ни отпуснат парите. За съжаление, никога не можем да бъдем сигурни от самото начало дали избора на банка/небанкова институция и оферта е бил правилен.

Избор


Потребителите в България най-често се доверяват на преценката на банката, която използват. Това е и водещият критерий, по-който потребителите избират между различните оферти. Това е съвсем логично, всеки търсещ потребителски кредит първо проверява офертите на обслужващата го банка. Като неин клиент, кандидатстващият в повечето случаи може да получи изгодни предложения и условия по кредита. Това, освен най-логичният е и един от добрите възможни избори.

Често се следва тенденцията „Съвет от познат, роднина, приятел”. Естествено, това също е начин за вземане на решение и избор на оферта, но въпреки опита си, близките често не се оказват напълно прави и трябва да подхождате с повишено внимание към съветите им. Все пак, всеки случай е индивидуален и не може да се сравнява с друг.

Когато говорим за предприемане на такова начинание, не е добре да се впускате импулсивно в първото привидно изгодно предложение. Най-доброто решение, което можете да вземете е да се посъветвате с кредитен консултант. От него ще получите професионален съвет, той ще ви покаже най-подходящият продукт за вашите нужди. Услугите на водещите кредитни консултанти в България са напълно безплатни за вас.

Срок, валута и обезпечение


Важно е да обмислите и срока на кредита, който теглите. Той е един от съществените фактори, определящи месечната вноска. По-краткият период на изплащане води до заплащането на по-малко лихви, но пък по-високите месечни вноски могат да натоварят повече семейния бюджет. От друга страна, по-дълъг период пък означава по-ниска вноска, но в същото време означава по-голяма общо изплатена сума. Най-добре е да се балансира между тези две възможности. Добре е да се знае, че повечето банки и финансови институции рядко дават възможност срокът на потребителския кредит да надвишава 10 години.

Когато клиентът се колебае относно избора на валута, може да поиска оферти за кредита и в други валути. По този начин ще получи максимален брой оферти, сред които да избира. Практиката показва, че българите продължават да се доверяват по-скоро на левовите потребителски кредити, отколкото на евровите. Разликата в цената на кредитите е наистина минимална и избора на валута, различна от лев се обуславя главно на база специфично предпочитание.

Когато се каже обезпечение по потребителски кредит, това за повечето хора означава поръчител. Тази асоциация е правилна, защото най-популярната форма за гарантиране на кредита е поръчителят. До началото на финансовата криза, тази форма за гарантиране беше широко приложима. Но в тон с промените в икономическите условия се наложиха нови правила и в момента банките предпочитат преводът на работна заплата на кредитополучателя, вместо друго лице да гарантира кредита. Тази промяна улеснява значително кандидата за кредит, защото не се налага да осигури поръчител. Преводът на заплата е по-сигурен залог клиентът да получи по-лесно одобрение и по-изгодни условия по кредита.

Източник: creditpoint.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts