Кражбата на парите за пенсии отложи банковата криза за 2016




В предходна статия развих тезата, че икономиката ни е неефективна и се дотира от неефективно разпределение на средствата в държавния бюджет, както и от заемите който правителствата теглят. Като резултат от това всяка година в държавния бюджет трябва да влизат грубо 8 милиарда лева, за да се поддържа неефективната държавна и социална система.
Имайки предвид държавния ни дълг към момента в размер на 9.5 милиарда ЕВРО (според МФ) и плановете на правителството да изтегли още 6.9 милиарда ЛЕВА от международните пазари и почти 1 милиард от местни банки, застрахователи и Пенсионни дружества (за последните вече не е съвсем сигурно, че ще участват), то дългът на България ще нарасне до 29.7% от БРП

Въпреки това парите не стигат. Къде има пари? Във фондовете в който се натрупват нашите пенсии.
Колко пари има? Около 7.5 милиарда. Таман да закърпим бюджета за 2015. С горните заеми, ще рефинансираме стари кредити на падеж и ще вземем нещо отгоре, а с парите от пенсиите ще закърпим бюджета, защото ЕС ни е наложил таван на дефицита от 3%, а на нас ни трябват пари. Трябват ни защото предприятията не работят. Пардон – работят само някои, но те са големи, а ние няма да ги облагаме с по-висок данък. Ще ги облагаме с плосък данък 10%, макар да сме ги защитили по-добре от Малките предприятия, които вече и да искат не могат да плащат данъци.



Това е механизмът на ГЕРП. Да има сега, пък после да се оправят.
Да Ви кажа все по-често чувам тезата, че това което правят с пенсиите ще се окаже противоконституционно, но такова решение ще видим сигурно след 2 години, когато парите ще са изхарчени, а ГЕРП няма да са на власт.

И тук е ключовият момент. Какво ще правят новите, които дойдат? А кои ще са те?
Които и да са ще им трябват пари. Заеми няма да им дадат, защото рейтинга на БГ беше намален, а дълга достигна близо 30% от БВП (при неработеща икономика. Защото за САЩ е друго, но и икономиката им работи по-добре от нашата). Пенсионните фондове ще са празни, а депутати и чиновници ще си чакат заплатите. И откъде пари? Ами оттам където има – банките и депозитите. Ако другаде някъде има някакви – моля да ми подскажете.

Аз продължавам да стоя на тезата за инфлацията, като най-лесен и безпроблемен начин за погасяване на задълженията (казахме 30% от БВП. Между другото една подробност – МФ емитира държавен дълг в EUR за външните пазари, но за БГ пазара е предвиден единствено дълг в BGN. Оставям да мислите сами защо ли се получава така.)



За да не ВИ отегчавам повече с глупостите си, моля да си отговорите на следните въпроси, защото то 2016 идва.

1. Ако тази година крадем близо 7.5 милиарда от пенсиите Ви, за да закърпим бюджета, то през 2016 откъде ще вземем тези пари?
2. Дали през 2015 икономиката ще стане по-ефективна и ще генерира 8 милиарда повече под формата на данъци? Лесно се смята. При 10% плосък данък, който трябва да е на стойност 8 милиарда, значи, че печалбата на фирмите трябва се повиши с 80 милиарда. Само за справка, БВП на БГ е около 87 милиарда. С други думи 90% ръст на БВП. Това май и Китай не са го правили, но българския финансов гений е друго нещо

3. Как се гасят задължения най лесно?

Ако все пак намирате резон в написаното, тук съм описал подробно http://kendov.com/future_of_our_savings_in_bulgaria/

Васил Кендов
DRAFTIS – КРЕДИТНИ КОНСУЛТАНТИ
www.draftis.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts