Как да избираме компания за бърз кредит? Внимавайте с разходите за допълнителни услуги

Автор: Екип МОИТЕ ПАРИ

Интервю с Иван Стойков, Старши финансов анализатор в MoitePari.bg за сутрешния блок на БНТ 2

За какво трябва да внимаваме, когато теглим кредит по празниците и въобще има ли изгоден кредит? Нараства ли броят на бързите кредити, които се взимат по празниците?

Aко разглеждаме статистиката на БНБ в годините назад, може да се каже, че в края на годината се отчита определен ръст на тези кредити, които е значителен спрямо предходните месеци.

Хората предпочитат бързи кредити, когато става въпрос за малки суми. Как хората да познаят коя компания е сигурна?

Това е доста деликатен въпрос, защото човек, който има нужда от кредит, не може да познава всички компании на пазара. Има повече и по-малко известни, но това не ги прави повече или по-малко сигурни. Затова най-сигурният начин да се види коя е най-добрата компания е клиентът да изисква пълна информация за кредита, който желае да ползва. Има т.нар. единен европейски формуляр, според който всеки кредит трябва да е описан максимално подробно с всички разходи, които са включени в него – срокове лихви, такси и т.н. Най-важното е годишният процент на разходите, защото само размерът на лихвата или общо изплатената сума не дават достатъчна информация за това.

Увеличават се хората, които прибягват до бързи кредити, за да плащат битовите си сметки или да посрещнат непредвидени разходи. Това показва статистиката на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, която обединява 8 от големите компании в сектора. С промените в закона за потребителския кредит небанковите компании бяха задължени да предлагат заеми с годишно оскъпяване до 50%. Но кредитите им реално не поевтиняха.

„Някои дружества започнаха да предлагат услуги, които допълнително се заплащат от клиента, но не се включват в годишния процент на разходите.”, коментира Десислава Николова, финансов анализатор в MoitePari.bg.
“Например, ако човек кандидатства за бърз кредит, освен лихвата, която трябва да плати, той трябва да осигури и поръчител. По-голямата част от хората не могат да осигурят такъв, но дружеството предлага да им го осигури срещу заплащане.”, допълни Десислава Николова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts