Проблемните кредити ще наближат 21% заради КТБ


Икономиката ни ще расте повече от очакваното, смятат банкери





Лошите и преструктурираните кредити в България тази година ще достигнат 20.7%, сочи прогнозата на УниКредит за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), представена вчера на конференцията Euromoney във Виена.

През 2014 г. те са били 18.9%, става ясно от анализа на банката. Ръстът обаче ще е следствие от фалита на КТБ, а не от реално влошаване на съотношението между редовни и необслужвани кредити.

Според Джани Франко Папа, заместник генерален мениджър на УниКредит, ръстът на проблемните кредити е вследствие на преизчисления заради изваждането на данните за КТБ от статистиката. Сега Централната ви банка е по-прецизна в оценките на проблемните кредити, обясни той, като допълни, че нарастването на лошите кредити е вид прочистване на системата. Самите банки също са станали по-стриктни след случилото се с КТБ, смятат експерти.

На практика през 2015 г. страната ни ще се нареди на 4-то място по проблемни заеми в ЦИЕ след Украйна с 34%, Сърбия с 23% и Русия с 21%. Според Папа обаче, като се изключи ефектът "КТБ", нивото на лошите кредити у нас е напълно съпоставимо с останалите страни от ЦИЕ.

Преди да бъде поставена под специален надзор, банката на Цветан Василев рапортуваше изключително нисък процент на просрочените вземания в отчетите си към БНБ. Миналия месец за първи път централната ни банка обяви статистика за банковата система (за ноември), в която не фигурираше КТБ заради отнемането на лиценза й.

Допълнително влошаване на картината може да се получи през следващите години заради предстоящите проверки на балансите на българските банки от външни консултанти. Ако те приложат особено високи критерии за оценка, може да се окаже, че нивата на необслужваните заеми са още по-високи. В някои страни от еврозоната такива проверки са довели до корекция на дела на лошите кредити нагоре с 18%.

Големите европейски банки дават оптимистични прогнози за българската икономика за 2015 г., стана ясно на форума във Виена. УниКредит очаква ръст от 1.5%. Райфайзен - 1.2%, а собственикът на ДСК - OTП - 1.7%. В същото време нашето финансово министерство залага само 0.8%.

Очакванията на икономистите на УниКредит са през 2015 г. кредитирането да нарасне слабо с 0.8%, а при депозитите отново да има увеличение, но със затихващи темпове.
Източник:в. СЕГАСнимки:sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts