Облагат с 10% лихвите по всички влогове

Обещанията, че няма да се пипат данъците за следващата година, може и да не бъдат изпълнени

 Лихвите по всички видове влогове с изключение на детските ще бъдат облагани с 10 % данък от догодина.  Това съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова, цитирана от БНР.
В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити. След това кабинетът "Орешарски" въведе поетапно намаляване на данъка. Сега новите управляващи ще върнат целия размер на данъка и ще разширят продуктите, върху които ще се плаща той. 

Разширяването на обхвата на данък "Лихва" на практика означава, че ще се облага лихвата от сметката, в която си получаваме заплатата например или ако сме направили дългосрочен спестовен влог.

При въвеждането на данъка в началото на 2013-а се облагаха единствено лихвите по срочните депозити. Според Менда Стоянова при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база.

„Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат.
Единственото изключение ще бъдат детските спестовни влогове, а очакваният ефект за хазната е 80 млн. лв.”, каза още Стоянова.

Предложението за новият данък предстои да се внесе и гласува в парламента. Засега е ясно, че БСП няма да го подкрепят, докато Патриотичния фронт и Реформаторския блок вероятно ще го подкрепят. От АБВ предпочетоха да не коментират, тъй като засега не са запознати с предложението. Все още няма коментар и от "Атака" и ДПС. /БЛИЦ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts