Как да изтегля бърз кредит разумно и отговорно?

В края на месеца сме, непосредствено преди да ни изплатят месечното възнаграждение, а сме изразходвали всичките си приходи. В този момент получаваме СМС за изтичащото ни каско, тавана от съседите отново е протекъл или учителката на детето ни е помолила до края на седмицата да платим вноската за „зеленото училище”. Изведнъж сме поставени пред спешна нужда от пари и трябва да вземем бързо финансово решение. 
Изключително подходящ изход от създалата се ситуация е взимането на „бърз кредит”. Основните характеристики на който са: кредити за малки суми пари, които се отпускат от фирми за бързи кредити за много кратки срокове, понякога дори в рамките на часове. Кандидатстването е много лесно, само срещу лична карта, погасяването е на равни седмични или месечни вноски. 
Бързо и лесно решение за проблема ми? Чудесно! Но както за всяко действие, което предприемаме с финансите си, е добре да сме информирани за ползите и рисковете, които се крият зад решението ни. 
Следващите редове разкриват няколко кратки препоръки, на които да обръщаме внимание, когато кандидатстваме за бърз кредит:
1. Внимателно да изберем фирмата, от която ще вземем бърз кредит! Да се посъветваме с близки и приятели, които са теглили бързи кредити. Да проверим в Интернет за фирми от сектора, които са активни в публичното пространство, предоставят прозрачни и ясни условия. Да избягваме малки фирми, без история, които работят само на местно ниво или нямат сайт. 
След първоначалното кратко изследване на сектора, задължително да проверим дали фирмите за бърз кредит, на които сме се спрели са лицензирани от БНБ (www.bnb.bg)
2. Да сравним оферти на няколко фирми, преди да вземем крайно решение! Основните важни елементи, които е препоръчително да сравним са:
  • размер и брой на погасителните вноски;
  • обща сума за връщане – сумата от всички вноски за периода. Колкото е по-ниска общата сума за връщане, толкова по-изгоден е предлаганият кредит;
  • годишен процент на разходите – ГПР, е цената на един заем, включва лихви, такси и комисиони за 1 година. 
  • допълнителни такси и неустойки
3. Да преценим внимателно размера на вноската, която можем да изплащаме към фирмата за бърз кредит! Най-лесно ще преценим дали можем да плащаме спокойно вноските по кредита си, като направим следната сметка:
Доходите, които получаваме – Разходите, които правим = Остатъчна сума
Ако вноските са по-малки от остатъчната сума, няма да имаме проблеми да ги погасяваме. 
Пример: Получаваме заплата от 500 лв. на месец, имаме разходи за храна, сметки, транспорт и други за  400 лв. Сумата, която ни остава е 100 лв. и вноска по-малка от 100 лв. няма да ни затрудни.
Още важни препоръки за теглене на бърз кредит, очаквайте в следващата ни финансова тема.
От екипът на Mmoney 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts