Искров: По-евтино е КТБ да фалира

Офертата направена от инвеститорите за рекапитализиране на Корпоративна търговска банка ще ангажира повече публични средства, отколкото ако се спазва българското законодателство и се премине към обявяване на банката в несъстоятелност. Това заяви от трибуната на Народното събрание гуверньорът на БНБ Иван Искров.

Според него, на база на оценката на одиторите се очаква капиталът на КТБ не просто да е отрицателен, а да е силно отрицателен и БНБ е длъжна да отнеме лиценза и да отправи искане до компетентен съд за обявяване на банката в несъстоятелност.


До 20 дни след обявяване на банката в несъстоятелност според Закона за кредитните институции трябва да започне изплащане на гарантираните депозити, поясни Искров.

Не поставяме под съмнение Държавния фонд на султаната на Оман, но EPIC и Gemcorp не са проучвани и БНБ не знае кой е крайният собственик на техния капитал, отбеляза Искров.

На централната банка ще трябва време да провери тези дружества, защото те не могат да се запишат като акционери в КТБ, без да е сигурно, че отговарят на разпоредбите в Закона за кредитните институции.

В писмото от инвеститорите, което те изрично са поискали да остане конфиденциално, се предлага предоставяне на държавна помощ от 2.3 млрд. лв. за увеличаване на капитала на банката и създаване на дружество между консорциума и правителството в съотношение 50 на 50, което да поеме управлението на активите и на капитала на КТБ.

Предложението предвижда инвеститорите да получат активи от "Бромак" и да участват с тях, докато участието на държавата ще е с налични пари. Иска се и ограничаването на получаването на достъп до депозитите, докато не се реализира оздравяването на банката.

По мнение на гуверньора на БНБ всяко по-нататъшно отлагане на решението за КТБ създава възможност за продължаващи цесии и прехващания на вземания, с което ще бъде ощетен Фондът за гарантиране на влоговете като първостепенен кредитор. /БТА/.

Източник: www.darikfinance.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts