На първо място в Европа сме по детска бедност

Близо една трета от българчетата живеят в нищета


Новини
23 години след ратифицирането на Конвенцията за правата на детето България е на първо място в Европа по детска бедност, а нивото на смъртност сред децата е почти двойно над средното за европейските държави. 

Тези проблеми бяха поставени от ръководството на Националната мрежа за децата по време на конференция, посветена на 25 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.
Близо една трета от българчетата живеят в бедност, над 7000 деца са преминали през педагогически стаи заради извършени престъпления през последните три години, наблюдават се огромни различия в качеството на образование и здравеопазване в малките и големите населени места, отчитат от организацията. 
Ръководството й предлага приемане на закон, който да защитава правата и интересите на детето и семейството, както и спешни реформи в образованието и детското правосъдие. 
У нас децата и семействата в нужда са обект предимно на социалното подпомагане, като тези пари реално не допринасят за тяхната защита и интеграция, твърдят от Националната мрежа за децата. Затова е нужна нова и единна политика в подкрепа на семейството, обясни пред Дарик директорът на организацията Георги Богданов. 
„Става дума за психологическа подкрепа, придружаване до отделни институции, квалификации и преквалификации на родителите, за да могат те да се справят и да излязат от този кръг на бедността”, обясни той. 
Според Георги Богданов трябва да се подобри и достъпът на децата до здравни и образователни услуги. Към момента се наблюдават огромни разлики в парите за медицинска помощ на глава от населението в малките и големите селища, а образователната система е остаряла и създава неравенства между децата. 
Нереформирано остава и детското правосъдие, чиито процедури подлагат детето на стрес. 
„То влиза в съдебна зала, бива подлагано на кръстосан разпит, в който разпит участва и самият насилник. Това е изключително нещадяща процедура и всички държави, които под една или друга причина са променили своето законодателство в тази посока,се казва, че детето трябва да бъде разпитвано един-единствен път пред камера от специално обучени хора. След това трябва този видеоматериал да бъде използван в съдебното производство и да служи като доказателство”, заяви още Богданов.
От организацията настояват също за цялостна визия в областта на ранното детско развитие.
Източник:Дартс Нюз

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts