До 14 дни отказваме онлайн покупка и заем под 400 лв.

Потребителят  има 14 дни срок да се откаже от онлайн покупка или такава, направена по телефона. Същото важи и заемите до 400 лв., които вече попадат в обхвата на Закона за потребителския кредит.
Потребителят ще има право да се откаже от договора от разстояние или от договора извън търговския обект, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка и без да заплаща каквито и да е разходи. 
14-дневният срок започва да тече от датата на сключване на договора за услуги или от датата на приемане на стоките при договор за продажба. Предвидени са и изключения от правото за отказ от такива договори заради естеството на стоките или услугите.
При договори извън търговския обект търговецът трябва да предостави задължителната преддоговорна информация, както и копие от подписания договор или потвърждение на договора. 
Преддоговорната информация за малките бързи заеми трябва да се дава по стандартен европейски формуляр, от който да са ясни условията по кредита. При отказа от него в рамките на тези 14 дни кредитополучателят трябва да върне главницата и да плати лихвата за периода, в който парите са били в него.
За неизпълнение на тези задължения на физическите лица ще се налага глоба от 100 до 1000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. за всеки отделен случай. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts