На какво бих научила детето си за парите?

Източник: www.zdravduh.com
Наскоро се замислих какво ми е трябвало да знам за парите, което съм научила по трудния начин от живота. Не са малко неща.
 Иска ми се да предам всичко това и на детето си, за да не изпада в заблуди и илюзии като мен и повечето хора. Реших в тази статия да опиша накратко скромния си опит в тази насока:

  1) Парите са ресурс, като всички останали такива - време, образование, стоки и др. Те са създадени, за да ни служат да обменяме по-лесно услуги и продукти помежду си и не трябва да се считат да нещо повече от това което са - инструмент за постигане на някои цели в живота.
  2) През годините ролята на разменно средство са играли много други стоки - злато, диаманти, подправки, сол, ценни тъкани, добитък и други. /Думата за сол /salt/ и заплата на английски /salary/ са сродни и идват от латинското "salarium", защото именно в сол римските пехотинци са получавали възнаграждението си./
  3) Парите са важна част от живота, освен ако не смятате да го прекарате в отшелничество и самота. Те са ни нужни реално за всичко - храна, подслон, образование, развлечения, почивки и др. Без тях бихме могли да минем, единствено ако можехме да си набавим с две голи ръце всичко това, което изредих.
  4) Парите не са нито лоши, нито добри. Тяхната роля зависи единствено от нас хората. Те са инструмент в ръцете ни. Умението да ги управляваме е много ценно и трябва да го усвоим възможно най-рано. Не искаме елементарната липса на финансови средства да ни прави нещастни и да решава живота ни вместо нас.
  5) Трябва да се отървем от всички свръх-идеалистични идеи, в които и аз самата вярвах, а именно че парите са едно нищо, че не носят радост, че са важни само за повърхностните и глупавите хора. Истина е, че пълният джоб сам по себе си не може да ни направи щастливи, но повярвайте липсата на пари може да ни принизи. Когато мислиш за оцеляване, е трудно да следваш и духовните си ценности. Дори много често мизерията е причина за инциденти и нещастия. Парите в някой случаи могат да спасят живота и здравето ни.
 6) Партньорът и приятелите не трябва да си избират по това дали имат пари или не. А по това дали имат качествата да бъдат богати - финансово и духовно. Има хора с пари, които са ги получили наготово и често не знаят как да се грижат за тях. Те на са истински богати за разлика от тези, които са съумели сами да подобрят финансите си.
  7) Образованието е важен фактор за изкарването на пари, но освен него трябва да имаме разчупено мислене извън стандартите, да не страдаме от синдрома на послушния отличник. Не е нужно да си гений, за да изкарваш пари. Просто трябва да си предприемчив и да действаш.
  8) За да сме добре финансово, трябва да научим повече за същността на парите, за тяхното управление и умножаване. Те идват при хората, които се стремят към тях, които ги търсят и уважават. Ако имаме пренебрежително отношение към тях, логично е, че няма да ги привлечем.
  9) Страхът, алчността и ниските ценности са несъвместими с изкарването на пари. Дори временно да успеем да забогатеем по този начин, това може да има фатални последици върху личността ни и да ни отведе в един кошмарен свят. 
 10) Парите не трябва да са самоцел. Най-добре е да ги изкарваме, като следваме естествените си желания и заложби, да се движим по линията на най-малкото съпротивление. Не се колебайте да изкарвате пари, забавлявайки се! Повярвайте, че е възможно!Вижте оригинала на тази статия - http://www.zdravduh.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts