Как да акумулирате достатъчно пари за сносен живот

Практикувате ли известните тайни за акумулиране на пари?

Съществува цяла поредица от точно определени неща, които трябва да правите, ако желаете да се свъртите с пари, като акумулирате достатъчно от тях, за да преминете в категорията на богатите, като по този начин си осигурите спокоен и сносен живот. И когато сериозно се заемете с тази дейност (Вие ще кажете дали тя е важна) ще разберете, че повечето от тези тайни са стари като света и единственото, което е необходимо да се направи, е те да се приложат на практика (а не на приказки) и то веднага! Ето за какво става дума:

1) Внимавайте (много) с харчлъка.

Някои хора действат така, сякаш са алергични към парите. Не спират да харчат докато не ги свършат, а след това продължават да харчат, като вземат и на заем!!!??? Щом получат пари, ръцете ги засърбяват и се сещат, че „трябва" да си купят какво ли не. През техните ръце се стопяват като пролетен сняг даже тежко наследство или солидна печалба от тотото. 
За да забогатеете, обаче, е необходимо упорито да търсите начини за печелене, икономисване и инвестиране (влагане) на пари, а не за харчене.  И най-мизерното вложение на пари (даже на депозит в банка, за 2% лихва на година) е по - добро от безразборното харчене.

2) Изяснете си процеса на пагубно харчене.

Кое или кой Ви кара да вземате решения за покупки? Способни ли сте да кажете, че няма да купите определено нещо? Не се ли хващате често, че обикаляте в търсене на следващата покупка? Разбира се, хубаво е да имате определени неща, но това което наистина трябва да разберете е, че Вие много рядко имате истинска нужда от тях. Изяснете си този въпрос!

3) Престанете да залитате по „НОВИ" или „усъвършенствани" модификации.

Вземете автомобила за пример. Какво се иска от него? Да е в изправност и да Ви закара от едно място на друго. Това, че той е на 10 - 12 години не означава, че не може да осъществява тази функция. С умерени разходи за компетентна поддръжка той може да Ви служи още доста години и да Ви спести закупуването на поредната „нова" модификация. Да се купува нов автомобил заради стил, заради скорост или заради цвят (металик) - това си е чиста проба глупост (могат да Ви го откраднат, може да катастрофирате, непременно изисква и гараж, поддържането му е прескъпо и най-важното - ще Ви остави без пари). Но ако окончателно сте решили да си купите съвсем нова кола, то поне не налитайте на най-последния модел на Мерцедес за 50 000 DM. Купете си TICO. Върши много по добра работа за 6 - 7 пъти по - малко пари и е много по-икономично.

4) Възнаграждавайте себе си.

Някои хора работят наистина много (в България те не са чак толкова много) и от време на време се нуждаят от стимул, от награда. Т.е. не изпадайте в другата крайност - скъперничеството. Ако наистина работите много и печелите добре, позволявайте си (но не прекалено често) по някой специален подарък. Това действа мотивиращо. Най-добрият момент за това е когато сте достигнали успешно определен етап, реализирали сте дадена цел от плана си (например: доход от 1000 лв / мес.).

5) Поставяйте си ясни и измерими цели.

Всички ние много се радваме когато националния отбор вкара гол. И как разбираме, че е дошъл момента за радост? Ами след като топката е преминала зад головата линия. Коя е Вашата цел и къде е головата Ви линия, която трябва да преминете, за да сте сигурни, че сте успели? (Дано отговора да не е „навсякъде"). Това е много важен психологически въпрос - мозъкът Ви постоянно работи (даже докато спите) върху разрешаване на важните Ви проблеми. Но ако вашият проблем е какво да купите - резултатът е харчене. А ако искате да спечелите, но не сте определили колко и кога - резултатът е ... бедност. Но ако Ваш основен проблем стане „Как да спечеля 10000 лв през следващите 365 дни от днес нататък?", тогава Вашият мозък ще Ви поднесе десетки и стотици начини за печелене. Сигурно ще се изненадате да разберете, че около Вас гъмжи от възможности за печелене.

6) Вие можете да станете богати (даже милионери).

Това е заложено във всеки човек. Основен проблем е, че Вие и обществото край Вас непрекъснато си / Ви внушава(те) (много често от завист и ревност), че това не може да стане. Най-същественото обаче е да проумеете, че Вие имате заложбата и можете да забогатеете и даже да станете милионери през настоящия си живот, при това без чужда помощ. Нещо повече, Бил Гейтс (ученик с посредствен успех, за разлика от повечето български ученици) успява само за 10 - 15 години да стане мултимилиардер, а е започнал само от един гараж под наем, също като нашите гаражи.

7) Спестявайте. „Капка по капка - вир става, а после море и океан".

1 лев няма да Ви направи нито бедни, нито богати, но ако всеки ден спестявате по 1 лев, вместо да го харчите за кафе, ситуацията коренно се променя. След 1 година вече ще имате 365 лв, а след 10 години - 3650 лв. А ако спестявате по 2 лв? И само от кафе ли можете да спестявате? Огледайте се внимателно и ще откриете десетки, стотици и даже хиляди пътища, по които парите Ви изтичат в небъдното. Затворете кранчетата, но не ги харчете за други „нужди", а спестявайте - акумулирайте.

8) Принципът на продавача е да купите -

 „веднага" и то точно неговата стока, но Вашият принцип трябва да бъде друг: „Нека да помисля! Точно това ли? Точно сега ли? Точно от този продавач ли?... Преди да купите нещо, помислете ... поне още 24 часа!

9) Поемете кормилото на парите си в свои ръце.

Управлявайте парите си лично! Това е много важно! Колко % Ви дава една банка за 1000 лв депозит? 2%, 4%, 5% на година. Колко % Ви взема ако поискате кредит? 15%, 20% + 300% обезпечение, отделно - безброй такси!
Разтичайте се, поразтърсете се и скоро ще разберете, че има начини сами да изкарвате по 50%, 100% и повече % печалба от парите си ... за 1 месец и по-малко!!!

10) И помнете!

За да спестите 1 лев, не е достатъчно да спечелите 1 лев. Ами данъците, осигуровките, разходите за храна, ток, вода, телефон, бензин, ремонти, наем, застраховки, облекло, такси, почивка ... Като купувате телевизор за 400 лв, не си мислете, че той Ви струва 400 лв. Прибавете всички горни разходи и ще разберете, че в крайна сметка, той Ви излиза поне 500 лв, а със сложната лихва, която губите от прахосаните си пари...???. 
За да спестите 1 лев е необходимо да спечелите примерно 2 лв, но преди всякакво спестяване трябва да предвидите и да си покриете текущите разходи. И тук е най-голямата изненада! Текущите Ви разходи (разумните) ако са 1000 лв/мес. когато печелите 1000 лв, са примерно 1100 лв/мес когато печелите 2000 лв и са 1200 лв, когато печелите 5000 лв!

Така, че основния извод от всичко казано до тук е: Мислете как да печелите, а не как да харчите! При това направете го веднага!! Много са начините да се печелят и акумулират пари, но най-добрия е да имате собствен бизнес - да речем с производството на търсен пазарен продукт. Огледайте се внимателно, подберете си подходящо поприще и само така ще си осигурите достатъчно доходи, чрез които да си осигурите един приличен и сносен живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts