Рефинансират ли банките проблемни кредити

На 23 юли влязоха в сила промените в Закона за потребителския кредит. Наред с добрите новини: отпадане на наказателната лихва за предсрочно погасяване на ипотечни кредити и на таксите за усвояване и управление на кредитите, въвеждане на по-едър шрифт в договорите, „усмиряване“ на бързите кредити, за потребителите остават още много нерешени въпроси. Възможностите на домакинствата за редовно погасяване на задълженията и за рефинансиране коментира Десислава Николова – анализатор Потребителски финанси.


През тази година домакинствата са затегнали яко коланите и за орязали драстично тегленето на заеми. През второто тримесечие постъпленията от кредити в семейния бюджет са намалели близо 4 пъти и на човек в домакинството се падат по 7 лв от кредити срещу 27 лв преди години.

Десислава Николова: Като цяло банките не се съгласяват да рефинансират съществуващи заеми, които имат проблеми в тяхното обслужване. Например ако длъжникът е изпаднал в безработица или в някакви други финансови затруднения. Банката разглежда текущото финансово състояние на длъжника и ако установи, че в момента той има финансови проблеми, му отказват рефинансиране.

На 23 юли влязоха в сила промените в Закон за потребителския кредит. Гражданите очакваха, че те ще ги олесняват да се рефинансират по-лесно от други банки.

Десислава Николова: Кредитоискателя трябва да отговаря на условията за рефинансиране, да речем по отношение на "Дълг/ Доход", кредитна история в Централен кредитен регистър на БНБ, наличие на други задължения и всичките тези неща, които разглеждат когато потребителя кандидатства за пръв път за кредит. Първото нещо, което трябва да се направи, когато човек има проблеми с обслужването на кредита си е да се обърне към  банката или институцията, в която има задължение. Кризата направи банките доста разбрани, като предоставят отсрочки и гратисни периоди. Не трябва да се мълчи и да се прикрива този проблем. Обърнете се към банката, говорете с нейн представител и поискайте отсрочка, докато стъпите на крака.

Взето от:http://www.moitepari.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts