Искате ли да научите децата си за парите?


Искате ли да научите децата си за парите? Плащайте им.
Има силен аргумент, че разрешението е най-добрият начин да се научи детето да проявява финансова отговорност. Има също толкова убедително твърдение, че нищо не може да стигне по-далеч от истината.

В двата случая, преди да получат разрешение да боравят с пари, децата трябва да бъдaт достатъчно големи, за да могат да броят. Нека децата ви са наясно, какви са постъпленията и разходите на пари в семейството, както и че се очаква разликата да бъде спестена. Ключът, за да бъде работата на едно дете с парите успешна от самото начало, е в структурирането.
Например, на малките деца - на възраст от 7 до 10 години - могат да им се отпускат пари за обяда в училище. И не трябва да се държат отговорни за това, че са ги похарчили. Но това не е лоша идея за по-големите деца и ще е от полза, когато им се дават пари, които трябва да разпределят за няколко ежедневни нужди. Не забравяйте, че позволението на децата за работа с пари, трябва да бъде инструмент за преподаване.
Експертите смятат, че родителите не трябва да свързват даването на пари с извършването на определена домакинската работа. От децата трябва да се очаква да помогат около къщата и в двора, защото те са членове на семейството, не защото те са платени работници. За деца на възраст над 8 - 9 години обаче, не се изключва възможността да им се плаща за специална домакинска работа, за която в противен случай ще трябва да се плати на външни лица да изпълнят, като измиването на автомобила. Защо да не се пазят парите в семейството? Уменията за водене на преговори са важна част от това, което децата ще имат нужда за ефективно справяне с приятели, учители и в крайна сметка, с техните шефове.
Така че, вместо да правите гримаси, когато вашите деца ви искат повече пари, преценете кога времето е най-подходящо, и след това ги ангажирайте в ползотворни преговори. Колко време мина от предишното повишение на джобните пари? Новите разходи ще бъдат ли покрити? Какъв размер от увеличението ще бъде спестено в дългосрочен план за разходи, които се нуждаят от вашето одобрение?
Най-обезпокояващото решение за позволените джобни, винаги е “Колко?” - решение, което засяга лични ценности, семейните доходи и здравия разум. Не позволявайте на вашите деца да ви влияят, казвайки ви, каква сума техните прители получават.  Всяко нормално дете ще ви каже по-високи стойности.
Много родители обичат да дават на децата си еквивалент в днешни пари на това, което те са получавали на същата възраст. Ако приемем, че тези родители разполагат повече или по-малко със същите средства като родителите си, това може да е удобно решение. Използвайте калкулатора с този урок, за да разберете настоящата стойност на сумата, която сте получили в дадена година от детството си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts