По-евтино е да съберем заемите си в един

40% от кредитополучателите възнамеряват да обединят задълженията си в един кредит, показва проучване на финансовият портал „Моите пари“ сред 1349 души.

„Промените в Закона за потребителския кредит накараха хората да си мислят, че условията са по-добри и сега е моментът да обединят няколко задължения, като изтеглят нов заем“, коментира Десислава Николова, финансов анализатор в компанията.

С въвеждането на промените от 23 юли някои банкови такси отпаднаха, а на тяхно място се появиха нови. Въпреки това според Николова може да се говори за известно подобряване на условията.


По принцип за обединяване на задълженията може да се използва стандартен потребителски кредит. Отделно от това вече 8 банки предлагат промоционални продукти, предназначени точно за покриване на стари задължения. Това са ОББ, Пощенска банка, Алфа Банк, SG Експресбанк, Инвестбанк, Българо-американската кредитна банка, Общинска банка и Тексим Банк. Според кредитните консултанти условията на стандартните потребителски кредити и тези на обединяване на задълженията не се различават особено.

Трезорите масовопускат промоции

Условията на потребителските заеми за обединяване на задължения са доста разнообразни. Размерът на кредита започва от 15 000 и стига до 100 000 лв. Обикновено по-големи суми се отпускат, ако клиентът представи обезпечение. Хората могат да разчитат и на сравнително голяма сума, ако намерят поръчител. За тези продукти банките обикновено предлагат срок на изплащане между 7 и 10 години.

Лихвата по тези потребителски кредити също варира в широки граници - между 7,25 и 12,95%, като оскъпяването е по-голямо, ако кредитът е без превод на работна заплата. Ако клиентът има добър осигурителен доход, също може да разчита на по-изгодни условия.

Месечните разходи спадат значително

Хората с няколко различни задължения действително могат да намалят месечните си разходи, ако обединят дълговете си. Това важи най-вече за граждани с по няколко бързи кредита, със значителни плащания по кредитни карти и др.

Според офертите на банките месечните разходи могат да се свият с около 40 на сто. Причината е, че месечната вноска по единствен кредит е по-ниска от всички дължими вноски по няколко задължения с различен падеж във времето. Това е валидно особено ако предишните кредити са теглени в годините преди кризата, когато лихвите бяха доста по-високи.

Например ако човек има да плати още 10 772 лв. по потребителски кредит, 3100 лв. - по кредитна карта и 1172 лв. за стока на изплащане, всички месечни вноски са общо около 395 лв. Ако покрие тези задължения с нов кредит за 15 000 лв., месечната вноска ще бъде около 233 лв.

Изискванията са високи

„Клиентите трябва да имат предвид, че понякога банките изискват висок осигурителен доход, за да отпуснат кредит за обединяване на задълженията”, коментира още Десислава Николова. За един от продуктите се изисква доходът да надхвърля 2200 лв., при положение че максималният в момента е 2400 лв.

Освен това, за да се съгласи банката да рефинансира стари задължения, клиентът трябва да ги е обслужвал редовно. Другият важен фактор е неговата задлъжнялост да не е прекалено голяма.

„Много от задълженията са натрупани преди кризата. Ако доходите на клиента обаче не са се променили съществено, съотношението между дълг и нетен доход може да се окаже високо”, обясни Николова. Обикновено банките приемат за допустимо съотношение около 40-60%. Над тези стойности задлъжнялостта на клиента се отчита като много висока и кредитните институции може да откажат рефинансиране на задължението.

Източник: www.trud.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts