Половината българи не знаят как се формира цената на заемите, сочи проучване

Половината българи не знаят как се формира цената на заемите, сочи проучване

Близо половината българи имат желание да научат повече за това как да управляват и инвестират парите си. Това е показало проучване на "GFK България" по поръчка на компанията за бързи кредити "Провидент файненшъл България", цитирано от "Капитал daily".


То е проведено през юни сред 700 души от 18 до 65 години и е представително. Анкетирането е показало, че почти половината от българите не знаят кои са основните индикатори, с които се изчислява цената на кредитите. Други 28% никога не са теглили заем, сочи проучването.

Според него за 66% от хората предпочитаната лихва е фиксираната, но само половината от всички запитани знаят точно какво представлява този лихвен процент. В някои случаи фиксираната лихва е по-добрият вариант – когато централните банки се опитват да ограничат кредитирането и увеличават основните лихви. В другите случаи обаче, при намаление на основната лихва, кредитите с плаваща може да се окажат по-евтини, отколкото тези с фиксирана.

Мирослава Георгиева от "GFK България" коментира, че главно хората на възраст 25 - 45 години, живеещи в София и регионалните градове, имат желание да разберат повече как да управляват личните си финанси, как да пестят и инвестират и да заделят пари за пенсия. Според данните само около 25% от българите смятат, че имат добри познания за финансите и инвестициите.

Взето от http://www.dnevnik.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts