Застой в цените на имотите

Според данните от Националния статистически институт (НСИ) през третото тримесечие в България има съвсем лек, едва забележим спад на цените на жилищата, който е в рамките на статистическата грешка - средно 0,1% за страната. Изключение правят столицата и големите градове, в които има съвсем леко поскъпване на тримесечна база, но то също е от порядъка на части от процента.

Важно е да се отбележи, че данните на НСИ сe основават само на стойността на сделките с апартаменти в областните градове, както и без жилища в сгради ново строителство.

Нещо, което статистиката не взема предвид обаче, е динамиката на предлагането и търсенето. Откакто преди две години цените на имотите вече не падат с предишните огромни темпове, много анализатори започнаха да твърдят, че срокът, през който един имот стои на пазара, непрекъснато намалява, а продавачите правят все по-рядко корекции в исканата цена. Това се счита като белег за раздвижване на пазара, тъй като тези, които продават, вече не си фантазират исканата цена, а се съобразяват с реалностите.
Една нова функционалност на най-богатата база с данни за имоти в България imot.bg обаче показва, че до истинско равновесие между представите на търсещите и предлагащите имоти на българския пазар има да се извърви още дълъг път.
Корекциите - само надолу

От известно време насам сайтът е открил нова рубрика - възможност да се види дали по дадена обява са правени корекции в цената, колко пъти и кога, с точност до дата и час. На сайта в момента има 918 179 обяви за имоти от България и прегледът на корекциите на цените дава възможност да се видят много интересни тенденции.

Първото, което прави впечатление, е, че продавачите и техните консултанти от имотните агенции почти никога не правят корекции нагоре в цената - почти всички са само надолу.

Другото любопитно нещо е, че корекциите са доста. Само за последните 2-3 дни - четвъртък, петък и събота, те са по над 350 на ден, а в останалите дни от седмицата са поне по 300.

Другата интересна тенденция е, че продавачите в столицата и другите големи обастни градове като цяло преценяват много по-реално колко да поискат за имота си. Особено при жилищата на всеки 500 корекции само десетина са на апартаменти в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Безспорният рекорд е на продавача на малък едностаен апартамент в пернишкото градче Радомир, намиращ се в тухлен блок от 1960 г. Собственикът на жилището от 44 квадрата, без ТЕЦ и телефон, го е пуснал преди няколко месеца срещу 18 200 евро и сигурно дълго време се е чудил защо не предизвиква ничий интерес. Вероятно затова се е принудил на 24 октомври да намали наведнъж цената с цели 54% на 8200 евро.

С 48% надолу е коригирал своята оферта продавач на 3-стаен апартамент в Добрич. Само няколко месеца след пускането на обявата цената на жилището е смъкната от 48 000 на 25 000 евро.

Цената на двуетажна къща в Перник пък е намалявана няколко пъти. За последно това е направено на 23 октомври, когато от 83 000 евро тя става 62 000 евро, т.е. с 25% по-евтина. Но няколко месеца преди това същата къща е пусната за продажба с цена 92 000 евро.

Трудно уцелена оферта
Най-трудно се оказва да уцелят цената продавачите на магазини, офиси и земеделски земи. Тези оферти се оказват пълни с корекции. Не чак толкова драстични като посочените поевтинявания при жилищата, но затова пък се правят по няколко пъти, докато някой склони да обърне внимание на офертата.
Типичен пример е продажба на сграда с 5 магазина на сравнително комуникативно място - срещу метростанция „Обеля“. Подходяща е за автосервизи и магазини за авточасти, има пряк достъп от улицата, пише в описанието. Но поне в началото, когато продавачът е решил да я продава, явно доста я е надценил - пуснал я е за 200 000 евро. След това през интервали от по един месец намалява тази цена, за да се стигне до последната промяна отпреди няколко дни, когато предложението е вече 155 000 евро. Вероятно причината за липсата на интерес е, че сградата е все още само с акт 14.

Трудно успява да уцели цената и собственикът на 1000 квадрата земеделска земя до Карлово, в местността Чакъла. Мястото според обявата е подходящо за рози или други трайни насаждения и е близо до път. Обявата е пусната в края на юни т.г., но още на 4 юли подателят е решил да вдигне офертата с 1000 лева и да продаде земята си за 14 900 лв. Само след 4 дни - на 8 юли, той вдига цената на 19 000 лева, за да я смъкне след още 4 дни на 18 900 лв. След известно затишие - на 26 септември, кой знае защо същата обява вече е с 1000 лева отгоре и декарът се предлага за 19 900 лева. Месец по-късно - на 25 октомври, следва нов необясним маньовър и същият декар вече се предлага с 6120 лева по-евтино - „само“ за 13 780 лева.

Източник: www.trud.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

КАК ДА СПЕСТИШ И ОТ ИЗЛИЗАНЕ И ХРАНЕНЕ НАВЪН

СУТРЕШНОТО КАФЕ Направи си го сам в къщи. Ако си свикнал сутрин да излизаш набързо и да вземеш кафе на крак, преди да започнеш акт...

Popular Posts